Alt om Vin Facebook Twitter Nyhedsbrev

Spørg om vin


Ch. Guadets, Grand Cru Classé i St. Emilion, biodynamiske marker. Bemærk blomster og vækst i marken.
Viden og fakta om Biodynamisk vin

Hvad er biodynamisk vin?

Biodynamisk vin er vin produceret ud fra Rudolf Steiner principperne om bæredygtigt landbrug. Principperne blev grundlagt i 1920erne. Biodynamisk landbrug kan nærmest beskrives som økologi tillagt et par ekstra lag. Pesticider og kunstgødning er strengt forbudt, i stedet bruges en række biologiske opløsninger, med homeopatiske virkninger, til pleje af jorden og vinstokkene.

I biodynamisk landbrug tilstræbes det at skabe biodiversitet. Således vil langt de fleste biodynamiske producenter forsøge at tilplante en del af deres jord med eks. grøntsager, vild flora, træer, hække og gerne lidt dyrehold. Biodiversiteten er med til at skabe et rigt fugle- og insektliv og giver et helt andet liv til vinmarken.

I vineriet er der flere biodynamiske principper. Mest markant er nok at vinene gæres med den naturligt forekommende gær der findes på druerne. Svovl anvendes men i et særdeles begrænset omfang (der findes en mindre mængde naturligt forekommende svovl i vin) Svovl er bl.a. med til at konservere vinen, og sikre mod vild-/eftergæring).

I biodynamisk landbrug anvendes den lunare kalender. Planeternes stilling indvirker på vingårdens biorytme og på planternes evne til at tage imod de forskellige homøopatiske præparater.

Der opereres med 4 “faser” i den biodynamiske månekalender. Faserne er afhængige af månens fase (til-/aftagende, op-/nedadgående). De 4 faser er frugtdag, roddag, blomsterdag og bladdag. Vinmageren vil alt afhængig af månekalenderen foretage forskellige aktiviteter i vinmarken og i vineriet. Således vil pleje af jorden typisk foregå på en roddag og pleje af løvvæg på en bladdag. Er man meget fanatisk biodynamiker vil man tage et kig i månekalenderen
forinden man åbner sin biodynamiske vin. Den bedste fase at åbne sin biodynamiske vin er på en frugtdag eller blomsterdag.

Helt fundamentalt vil en biodynamisk vinproducent være meget tæt knyttet til sin vinmark, og vil bruge en stor del energi på at følge vinmarkens sundhedstilstand. Vinbonden forsøger at fremme samspillet mellem jorden, planten og den frugt vinen giver, og dermed også skabe mere mineralske og komplekse vine.

Hvis du vil gøre en eventuel skepsis overfor biodynamisk landbrug til skamme, så skal du unde dig selv en studietur ud i vinmarkerne. Her vil du se en tydelig forskel mellem de golde ørkenagtige round-up plagede og hækklippede konventionelle vinmarker og de frodige biodynamiske. Tag et grundigt kig på hele økosystemet, og bemærk at der i de økologiske og i særdeleshed i de biodynamiske marker er et langt mere levende mikroklima. Biodynamiske vine har en helt anden vitalitet og personlighed. De bedste biodynamiske producenter er dygtige til at tolke og formidle terroir og finde frem til vingården potentiale.

Hvis du vil vide mere om biodynamisk vindyrkning kan du læse mere på biodyvins
og på demeters
hjemmesider.