Alt om Vin Facebook Twitter Nyhedsbrev

Spørg om vin

Lisbeth Ulsøe
Hvad består rødvinens farve af... ligeså hvidvin og Rose

Vinens farve kommer hovedsagligt fra drueskindet. Rødvine laves på "blå" druer. De mørke violette farver i rødvin kommer fra skindlkontakten under vinificeringen. Jo tykkere drueskind, og jo længere skalkontakt des mere farve tilføres vinen.

Forskellige druesorter giver forskellig farve.
Den blå Syrah drue har et meget kraftigt, tykt og meget mørkt drueskind. Det giver vine med en mættet mørk violet tone. Pinot Noir har på den anden side et noget tyndere og knap så farvemættet drueskind. Farven i vinen bliver noget mere lys og knap så intens, og der er en større transparens i vinen.

Macerationstiden har også indflydelse
Jo længere tid vin gærer sammen med drueskallerne, jo mere farve trækkes ud af drueskindet. Således er een af metoderne til at lave rosévin at man fjerner de blå drueskaller fra mosten efter 6-12 timers gæring. Ved rødvinsproduktion vil drueskallerne normalt gære sammen med mosten i 8-20 dage, og der foretages løbende omrøring for netop at få farve og aromastoffer ud af drueskindet.

Gælder dette også for hvidvin?
I princippet ja. Normalt vil man fjerne drueskallerne fra mosten umiddelbart før gæringen sættes i gang. Men den populære "orangevin" er en type hvidvin hvor man netop gærer mosten fra de grønne druer sammen med drueskindet. Det giver vinen et gyldent orange skær.

Er det kun drueskindet der giver vinen farve?
Frugtkødet i druerne er mestendels farveneutralt, men der kan være en let pigmentering også af frugtkødet. Eksempelvis kan man lave hvidvin af blå druer, blot man fjerner drueskallerne tidligt i processen. Fadlagring kan også give lidt farve til vinen.