Alt om Vin Facebook Twitter Nyhedsbrev

Spørg om vin


se stort billede ved at holde mus henover billede
Hvordan afgør jeg om en vin er for gammel?

Lad os starte med at slå fast at langt de fleste vine der produceres i dag er lavet for at blive drukket indenfor de første år efter de er kommet på flaske. Naturligvis findes der en række "gemmevine". Fælles for gemmevinene er at de som regel koster et pænt stykke over 100 kr. flasken og som regel også mere end 300 kr. I dette svar ser vi bort fra de helt store klasssiske gemmevine, da det er en helt anden “ballgame”.

Generelt
Der sker en udvikling med vinen efter den er kommet på flaske. Den største udvikling er at der foregår en let iltning, især hvis det er en vin lukket med prop. Vinen vil langsomt forvandles til vineddike ved iltning. Denne proces går langsommere for vine med skruelåg, og de vil typisk holde sig friske i længere tid. Vinens struktur ændres også ved aldring, og især den friske frugtsyre i vinen vil aftage, og vinen vil hvis den gemmes for længe opleves som værende "kedelig". Værre er det hvis vinen for alvor bliver for gammel, så vil den have decideret eddikekarakter. Det er ikke sundhedsskadeligt at drikke vin der er blevet for gammel.

Hvidvin og rosé
Især hvide og rosé "konsumvine" skal nydes indenfor de første år efter de er kommet på flaske. Vinene mister hurtigt friskhed, og den sprøde frugsyre som vi søger i de hvide vine. Når en hvidvin begynder at ældes bliver vinen mere orangefarvet. Rosé vil miste den intense pink farve som er så charmerende.

Rødvin
Rødvin, også de lidt billigere er mere robuste end hvidvin. Således vil de fleste rødvine kunne klare 5 år på flasken. De fleste konsumvine bør dog drikkes indenfor de første par år efter de er kommet på flaske. De vinder som regel ikke ved lagring, og skal nydes mens frugten stadig er frisk. Ved aldring vil rødvinens violette farver forvandles til teglstensbrune nuancer. Når vinen begynder at blive for gammel vil den umiddelbare frugtsmag i vinen forsvinde, og der vil optræde mere animalske smagsnoter, og vinen vil opleves som "fad", slap og kedelig.

.