Alt om Vin Facebook Twitter Nyhedsbrev

Spørg om vin

Alex
Gode vinforslag til en nybegynder i smagning
Jeg er begyndt at interessere mig mere for vin, og vil gerne lære lidt mere om forskellen på vinen i glasset. Har i nogle gode forslag?

Hej Alex
Det er altid godt at starte med nogle “arketypiske” vine, altså vine der repræsenterer et område eller en stil. Som nybegynder er det en god idé at få styr på de mest almindelige “referencevine”, hvor du kan sammenligne vine fra de klassiske europæiske vindistrikter med matchende vintyper fra oversøiske distrikter / den nye verden.

Nedenfor får du nogle forslag til vintyper du kan sammenligne/ prøve (bemærk at ikke alle vine har et oplagt modspil i den nye verden eller blandt klassikerne og her er kun opført een vin). Du kan sagtens starte med de lidt mere prisbillige vine (fra 60 kr.), men prøv at købe vine der prismæssigt er sammenlignelige. Snak gerne med din vinhandler om “projektet”, så vil han/hun kunne hjælpe dig med at finde nogle af de typiske vine der egner sig til denne type smagning. Pas på ikke at have for mange vine med i dine smagninger. 2, 4 el 6 forskellige vine på en aften vil være passende når man er begynder.

Forslag til sammenligningssmagninger

Hvide:

Klassikeren > < Den nye verden
1. Sancerre (Frankrig) > < Sauvignon Blanc fra New Zealand / Chile
2. Bourgogne > < Chardonnay fra Californien / Australien / Sydafrika
3. Tysk Riesling > < -

Røde:
Klassikeren > < Den nye verden
1. Bourgogne > < Pinot Noir fra New Zealand / Chile / Californien
2. Bordeaux (venstre bred) > < Cabernet Sauvignon fra Californien / Australien / Sydafrika / Chile
3. Cotes du Rhone > < Syrah eller “GSM” fra Australien
4. Rioja > < -
5. - > < Californisk Zinfandel
6. Barolo > < -
7. Amarone > < -

Søde:
1. Sauternes > < “Late harvest” fra Australien / Chile / Sydafrika
2. Portvin > < -

Med de ovenstående vintyper burde der være rigeligt at gå i gang med. Håber du får nogle fornøjelige timer. Det herlige ved vinsmagning er at man kan fortsætte i det uendelige med at dygtiggøre sig, såvel på det teoretiske som på det praktiske plan!