Alt om Vin Facebook Twitter Nyhedsbrev

Spørg om vin

Martin
Vindruekerner fra vinstokke
Jeg er netop kommet hjem fra en rejse til Sydamerika, hvor jeg blandt andet besøgte en række forskellige vingårde. Det var lige før høsten, og jeg smagte en del forskellige modne vindruer, fx Pinot Noir, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon, Malbec, Merlot m.fl.
Kernerne fra disse druer har jeg gemt og taget med mig hjem. Jeg tænkte, at prøve at så disse kerner, og se om der kommer noget ud af det, men gør der det? Jeg syntes det kunne være sjovt med små planter af de enkelte druer.

Jeg tænkte at så kernerne i almindelig pottemuld, men er det overhovedet en mulighed og vil det kunne lade sig gøre at få noget konkret ud af dette - eller har I nogen anbefalinger eller råd til mig?

Mvh Martin

Hej Martin

Kerner kan dyrkes til vinstokke
Du kan godt få vinstokke ved at så disse kerner i plantemuld. Du skal dog være opmærksom på at du ikke har en garanti for hvilke sorter der kommer ud af det. Det forholder sig således at kernerne er bestøvet fra andre vinstokke, og således kan du meget nemt risikere at en kerne fra en Cabernet Sauvignon eksempelvis er bestøvet med pollen fra en Chardonnay.

Udvikling af nye sorter
Det er netop på denne måde at man kan udvikle nye sorter, ved kontrolleret at sikre bestøvning mellem forsekliige sorter. Meget forsimplet kan en ubestøvet Pinot Noir bestøves med pollen fra Cinsaut, og så bør man i princippet få krydssorten Pinotage.

Den almindelig formering af vinstokke
Den mest almindelige måde at formere en vinstok, er ved at klippe en del af en af kvistene (sporerne) fra en vinstok, og evt. stikke den direkte i jorden (rigeligt med vand i starten). Denne vinkvist vil så slå rødder og gro til en selvstændig vinstok. En anden metode er at pode kvisten på en i forvejen udviklet rodtype. Podningen er af 2 overvejende grunde den mest anvendte metode i vinverdenen. For det første er de ædle sorters rodnet (Vitis Vinifera, sorter der anvendes til vinproduktion såsom Cab. S, Chardonnay mm.) sårbare overfor vinrodslus. Dette kan omgås ved at pode på et rodnet der er resistent overfor vinrodslusen. Den anden overvejende grund til podning er at man kan kontrollere typen af rodnet, set i relation til jordbundsforholdene. Nogle typer af rodnet egner sig bedre end andre til eks. lerede og kompakte jordtyper, mens andre rodnet trives i tør og stenet jord.

Vi hører meget gerne hvordan det er gået med dine druekerner, om de har været frugtbare eller ej. Og held og lykke med dit forehavende.

Med venlig hilsen

Redaktionen