Alt om Vin Facebook Twitter Nyhedsbrev

Spørg om vin

kristine
Hvorfor er årstallet på vinen vigtig ?
Hvorfor er årstallet på vinen vigtig ?
Daniel
Hej Kristine,

Det kan du læse om her: http://danishwineforum.dk/858/


Årstallet på vinen viser i hvilket år vinen er høstet. Det har betydning for flere ting. Dels kan man udfra årstallet bestemme om vinen kommer fra en god vækstsæson/ høst eller en mindre god høst. Derudover får man via årstallet på etiketten kendskab til vinens alder, og derigennem en indikation af om vinene er drikkemoden.

1. God eller dårlig årgang?
Der kan være stor forskel fra en vækstsæson til en anden. Eksempelvis er der meget stor forskel på kvaliteten af vinen hvis regner meget og er fugtigt op til høsten end hvis det er en flot sensommer med tørt og solrigt vejr. Hvis det regner og er fugtigt udvikles der typisk svampesygdomme, og druerne angribes. Masser af regn i høstperioden betyder også at druerne optager meget vand, og vinen dermed bliver mindre koncentreret og fyldig. Svampesygdommene ødelægger typisk drueskindet, hvori garvesyren og mange af vinens aromaer befinder sig. Det betyder at vinens struktur forringes.

Årgangsvariation
Årgangsvariation varierer meget fra vindistrikt til vindistrikt. Især de europæiske vindistrikter er udsat for årgangsvariation. Eksempelvis er 2009 eet af de bedste år overhovedet i Bordeauxs historie, især for de store Medoc vine. Her rater en Robert Parker årgangen til 99/100, hvorimod årgang 2013 rates til beskedne 78/100. Vækstsæsonen i Bordeaux er meget afhængig af Atlanterhavsklimaet, og der ses således store udsving på årgangenens kvalitet. Vi ser samme udsving på en lang række af de store europæiske vindistrikter som Rioja, Barolo, Toscana m.fl. Mest ekstremt er velnok et distrikt som Chateauneuf du Pape der i 2001 rates til 96/100 og i 2002 på grund af ekstreme regnmængder rates helt ekceptionelt ringe til kun 58/100!

Højlandet i Argentina har et af de mest stabile vinklimaer, bl.a. på grund af Andes kædens beskyttende vinger. Til sammenligning har Robert Parker gennem de seneste 10 år ratet årgangene i Argentina til mellem 91-94 ud af de 100 point. Altså en helt anden stabil historie end Bordeaux og Rhone.


2. Er vinen drikkemoden?
Årstallet på etiketten fungerer også som en slags holdbarhedsdato. Almindelige konsum og supermarkedsvine skal typisk drikkes indenfor de første år, da de er produceret til at blive drukket umiddelbart og ikke vinder ved lagring, typisk tværtom. Især hvidvin vil hurtigt miste den umiddelbare friskhed som vi godt kan lide i denne type vin. Visse vine produceres dog på en måde så de vinder ved at blive gemt. De decideret udvikler sig på flasken, og vinens aromaer og struktur bliver mere raffineret og kompleks ved korrekt lagring. Der er stor forskel på holdbarheden af eksempelvis årgang 2009 og 2010 af Bordeaux vinene. Robert Parker har vurderet at 2009 generelt er tidligere drikkemoden end 2010 der er langt mere garvesyreholdig end 2009.

Et sjovt eksempel på årgangsvurderinger kan findes på nedenstående link. Her kan du interaktivt via en slider se vurderingerne af de forskellige franske vindistrikter fra 1978 til 2011. Prøv eks. at se den stor forskel på 1990 og 1991.

Link til slider klik her