Alt om Vin Facebook Twitter Nyhedsbrev

Spørg om vin

Lene
Drikbar eller ej?
Jeg er kommet i besiddelse af flere vine af ældre årgang. Nogle har jeg været i stand til at identificere, mens andre har givet mig en smule hovedbrud i forhold til hhv. drikbarhed og værdi. Måske kan I hjælpe mig videre:

Cheateau la Tonnelle, Haut-Medoc 1996
Domaine Santa Duc, Cotes du Rhone 1998
Domaine du Cagueloup, Bandol 1990
Vacqueyras, Vieux Dlocher 1997
Muscat, Vin Doux Naturel, Domain l'ermitage 1997

Hej Lene
Det er altid spændende og interessant med denne type vine. Et spørgsmål der altid rejser sig, er om vinen har været opbevaret korrekt. Har vinene været korrekt opbevaret kan der sagtens gemme sig en god eller flere gode oplevelser blandt de vine du nævner.

Et par tommelfingerregler
1) Dyre vine har større holdbarhed end billige konsumvine
2) Bordeaux vin er typisk vin med gemmepotentiale, især de dyrere af slagsen.
3) Generelt er der mere gemmepotentiale i europæiske end i oversøiske vine.
4) Sød vin, især Portvin har generelt god holdbarhed.
5) Rød holder sig bedre end hvid. Kun ganske få hvidvine har gemmepotentiale.

Ser vi på de konkrete vine har vi følgende kommentarer (vi forudsætter at vinene har været opbevaret korrekt).

La Tonelle kommer fra Medoc halvøen i Bordeaux. 1996 er et godt år med gemmepotentiale. Her afhænger meget af vinens kvalitet. La Tonelle er en god producent, ikke en topvin, men en god vin kategoriseret som Cru Bourgeois. Vinen har utvivlsom toppet, men vil sikkert være en god oplevelse, og stadig have en fin frugt.

Santa Duc fra Rhone producenten beliggende i Chateau Neuf disktriktet regnes for en god Rhonevin. Er det den generiske Rhone vin, vil det nok være på høje tid at få den drukket, men der kan være en god overraskelse gemt. 1998 var en god årgang, og Santa Duc en god producent. Men vinen har utvivlsom toppet.

Cagueloup, alderen, vinen og producenten taget i betragtning ville vi ikke have de store forventninger til denne vin.

Vieux Clocher, 1997 er en svag årgang, Clocher er ikke en topproducent, her må du ikke have de store forventninger, men der kan være en god overraskelse gemt, men vi tvivler.

Vin Doux Naturel, Vin Doux betyder Sød vin, normalt har sød vin en god holdbarhed, men det kræver at vinen har haft en sprød syre fra start, syren er livgivende for vinen. Umiddelbart kunne vi godt frygte at denne vin ikke har haft det fornødne gemmepotentiale.

Hvis du vil researche lidt mere, kan vi anbefale Hugh Johnsons pocketguide. Det er en fin bog der giver dig overblik over de forskellige årgange, og med simpel grafik fortæller om en lang række vine og deres holdbarhed.

Du kan på nettet finde en lang række årgangsskemaer og beskrivelser. Du kan gratis hente nogle fine skemaer og årgangsbeskrivelser på den engelske vinhandlerkæde Berry Bros & Rudd hjemmeside. Se årgangsskemaer klik her

Det kunne være interessant at høre fra dig når du har fået prøvet disse vine.

Med venlig hilsen
Redaktionen
Lene
Tusind tak for det fyldstgørende svar. Jeg vender tilbage, når vi har haft lejlighed til at afprøve de enkelte vine.

Med venlig hilsen
Lene