Alt om Vin Facebook Twitter Nyhedsbrev

Spørg om vin


Barolo, er du traditionalist eller modernist?
Hvad er Barolo ?

5 hurtige facts om Barolo
  • Barolo er et højt estimeret vindistrikt i norditalienske Piemonte

  • Barolo laves på Nebiolodruen

  • Barolo kaldes populært, kongernes vin, en vin for konger

  • Barolo er typisk en vin man skal lære at sætte pris på

  • Barolo er holdbare vine


Man siger om de røde vine fra Barolo i Piemonte i Norditalien at det er kongernes vin og en vin for konger. Barolo er en rødvin lavet på Nebiolodruen. Man skal ikke tage fejl af vinens udseende i glasset der virker let transparent og ikke helt så fyldig, for intet kunne være længere fra sandheden. Nebiolo druen giver typisk meget kraftige og intense vine med en markant garvesyrestruktur. I 80’erne skete der et stilskift blandt en lang række Baroloproducenter, hvor man begyndte at fadlagre vinene i langt højere grad. Samtidig forkortede man macerationstiden (skindkontakten under gæring), og fjernede drueskindet allerede efter 10-12 dages gæring mod de traditionelle 3 uger med skindkontakt. Netop i skindet sidder den markante garvesyre, og den mindskede skindkontakt gav mere tilnærmelige vine. Kombinationen af fadlagringen og den mindskede skindkontakt gav mere forbrugerorienterede og mainstream internationale vine.

Barolokrigen, traditionalist eller modernist?
Kommercielt er der ingen tvivl om at de moderne Baroloer har været med til at åbne nye markeder, men traditionalisterne raser. Traditionalisterne sværger til de meget garvesyreholdige Baroloer med en intens tone af tobak og tjære. De traditionelle Baroloer er vine der typisk skal ligge på flaske i 10 år eller mere for at garvesyren i vinen er rund og tilnærmelig, hvorimod de mere moderne frugtdrevne fadlagrede Baroloer er drikkemodne langt tidligere.
Og som C. Rhone aficionado må man konstatere at samme krig udspiller sig i blandt de mere interessante områder i Rhone.

-Tim