Alt om Vin Facebook Twitter Nyhedsbrev

Spørg om vin


Vin til laks, røget laks
Koldrøget laks er en populær spise og indgår i mange forretter.

De sikre match:
  • Riesling med fylde og en let restsødme

  • Chardonnay, mellemfyldig ingen til let fadlagring

  • Pinot Gris / Pinot Grigo


De lidt mere vovede match:
(vær omhyggelig med dit valg af producent og type)
  • Chenin blanc / Loire

  • Gewurztraminer (find en med god syre)

  • Vine på Arneis druen


Kommentarer:
Røget laks er en fed og salt spise. Oprindeligt røg man laksen for at konservere den, men i dag er røgningen en raffineret tilberedningsform der gør laksen fin delikat og samtidig kraftig i smagen. De mange modsætninger i dette stykke fine fisk giver udfordringer når man skal matche med vinen. Den kraftfulde smag kalder på vin med en vis fylde, hvis vinen bliver for spinkel vil den ganske enkelt falde igennem. Omvendt må vinen ikke blive for fed i strukturen, da vi gerne vil hav en let rensende frugtsyre som modspil til den fede fisk.

Riesling er et sikkert hit
Her skal du igen passe på med ikke at vælge en for let udgave af Rieslingen, men får du en Riesling med lidt krop og fylde og en anelse restsødme, vil den kunne matche den røgede laks. Den lette sødme og den naturlige syre i Rieslingen spiller godt op imod det salte og fede præg i fisken - et sikkert match.

Det klassiske valg, mellemfyldig Chardonnay
Derfor er det klassiske valg en god mellemfyldig Chardonnay. Vi skal holde os fra den “grønne” Chablis udgave af Chardonnay, omvendt skal man også passe på med en oversøiske fede tungt fadlagrede udgave. Søg en Chardonnay der er mellemfyldig og evt. let fadlagret.
Gewurztraminer, det frække valg
Gewurztraminer er en dejlig krydret drue der er helt sin egen. Den har masser af fylde og den har en tendens til at give lidt sødladne og flade vine med lav frugtsyre. Man kan dog finde tørre og friske Gewurztraminere med flot frugtsyre (hold dig langt væk fra de senthøstede og søde udgaver), kan du finde en sådan har du et superflot og meget frækt vinmatch.