Alt om Vin Facebook Twitter Nyhedsbrev

Spørg om vin


Druerne til den søde Recioto lufttørres hvorved sukkerkoncentrationen i druerne stiger
Sød Amarone dessertvin?
Kan det passe at man kan få en sød dessertvins udgave af Amarone?


Ja, den søde Amarone hedder Recioto, og laves hovedsagligt af druerne Corvina og Rondinella som også anvendes til Amarone. Recioto produceres som Amarone i Valpolicella i Veneto regionen. Druerne der anvendes til Recioto skal i lighed med Amarone druerne lufttørres førend de gæres til vin. Tørringen betyder at sukkerkoncentrationen i druerne øges. Druerne til Recioto tørrer typisk en måned mere end druerne til de tørre Amarone vine (max 15 gram restsukker/liter). Herved bliver sukkerkoncentrationen endnu højere. Ved fremstilling af Recioto stoppes gæringen mens der endnu er en del restsukker tilbage i vinen, og herved får man en sød “"Amarone"” dessertvin (op til 250 gram restsukker/liter). Netop fordi man stopper gæringen mens der endnu er restsukker i Reciotoen er alkoholprocenten typsik lavere end i Amarone, typisk 12% mod Amaronens 15%.

Recioto er Amarones moder
Indtil Amarone for alvor blev populær i det 20. århundrede, var Recioto den mest fornemme vin en producent i Valpolicella kunne lave. Den kraftige og søde rødvin har altid været populær, og ikke mindst var det en eftertragtet vin i Romerriget. I det 20. århundrede kom der mere og mere fokus på de tørre vine, og den kraftige Amarone blev "“født"” ved at man undlod at stoppe gæringen ved fremstilling af Recioto. Ved at lade vinen gære ud, fik man den tørre Amarone.

I dag overstråler Amarone Recioto
I dag produceres der ca. 50 gange mere tør Amarone end sød Recioto.

Recioto og mad
Ost og rødvin er et populært match, men ikke altid lige vellykket da ostens salte præg og den tørre garvesyreholdige vin ikke altid spiller godt sammen. Drikker man derimod et glas let afkølet (14 grader) Recioto til eksempelvis en god Gorgonzola, vil man opleve hvordan den kraftige søde rødvin går i flot samklang med den salte ost.

.