Alt om Vin Facebook Twitter Nyhedsbrev

Spørg om vin


Eksempel på en 3, 5 og 6 puttonyos Tokaji Aszu vine
Tokaji hvad er det?
Tokaji Aszu er en ædelsød vin der kan sammenlignes med Sauternes
Tokaji vin betyder vin fra Tokaj som er navnet på vinområdet og byen Tokaj i det Nordvestlige Ungarn. Området er især kendt for sine ædelsøde Aszu vine der bedst kan sammenlignes med Sauternes.

Aszu er betegnelsen for druer angrebet af ædel råd (læs mere om ædelråd klik her)

Tokaji Aszu er særdeles velegnet til faste oste og til foie gras - samme anvendelsesområde som den ædelsøde Sauternes.

De Tokajiske Aszu vine kan spores helt tilbage til det 16. århundrede. Aszu vinene inddeles i 4 sødmegrader, gående fra 3-6 puttonyos, hvor 6 er de sødeste. Oprindeligt var antallet af puttonyos et udtryk for mængden af ædelrådne druer i mosten. Jo flere af de ultrasøde ædelsøde druer i mosten, jo sødere vin. I dag er puttonyos et udtryk for mængden af restsukker i Tokaji vinene. I Sauternes er der typisk mellem 100 og 150 gram restsukker pr. liter. I 3 puttonyos Aszu skal der minimum være 60 gram, og i 6 puttonyos minimum 150 gram. Generelt betragtes vin som sød når restsukkeret er over 45 gram/ liter.


Der findes endnu en grad af Aszu vine, hvor restsukkeret i ekstrem grad overstiger mængden af restsukker i 6 puttonyos Tokaji Aszu. Denne vin kaldes Eszencia og har typisk et restsukkerindhold på hele 450-600 gram/liter - i ekstreme tilfælde kan der være hele 900 gram. Det høje sukkerindhold gør at vinen kun meget vanskeligt gærer, og alkoholindholdet i denne helt specielle vintype er helt ned på ca. 5%. Eszencia er en meget kostbar specialitet.

Tokaji Aszu vine kommer typisk på 50 cl. flasker med en karakteristisk lang smal hals, og med en banderole med det Ungarske flags farver (se billede).

I Tokaji laves iøvrigt en lang række andre vine fra tørre hvide til disse søde Aszu vine. Tokaja er især kendt for de ædelsøde vine.

Østerbro
Hos Bock Bistro oplever vi stor interesse for Tokaji. De søde Aszu vine er populære, og vi har et bredt udvalg Aszu på vinkortet, hvoraf 2 kan købes glasvis eksempelvis en 3 puttunyos til 70 kr.

Fra vores vinbutik, Vinoteket, sælger vi en del flasker sød Tokaji. Vi har fra 3 til 6 puttonyos.

Vi serverer en del af de tørre hvide fra Tokaji i Bistroen, det er meget frugtrige vine, de er populære blandt vores gæster.

Kom ind og smag

Peter
Bock Bistro
Dag Hammarskjølds Alle 7
Bock Bistro
Der findes en type mere: Szamorodni, som er tappet i samme flaske og hører til "familien".

Det hedder Tokaji Szamorodni dry eller sweet
www.crownestates-tokaji.com/termekek.php?kat=15

Munkebo
Hej Alle og Godt Nytår!
Tak for en rigtig godt indlæg om Tokaj vine, som har været overset så længe i Danmark.
Som julegave har jeg lagt på hylderne i Føtex, FøtexFood og Bilka: Tokaji Aszú 3 puttonyos Premium Selection 2007, som indeholder alc.12 % R.sukker 99,6 g/l, Acid 7,8 g/l
Den sødere, jo rigere, jo rigere, jo sjældnere, jo sjældnere, jo dyrere .Essencia, der ofte tager år at gære til en utrolig 3% alkohol, er den sjældneste vin af alle i verden. I dag fremstilles 70 % tør, halvtør kvalitets hvidvin. Blå drue må ikke dyrkes i området!
• 3 puttonyos: 60 - 90 gram sukker per liter

• 4 puttonyos: 90 til 120 g

• 5 puttonyos: 120 til 150 g

• 6 puttonyos: 150 til 180 g

• Aszu Essencia: 180-450 g

• Essencia: 450-900 g


I øvrigt ville jeg meget varmt anbefale, Hugh Johnson om Tokaji:

http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=pEs_UzpcHQ0&feature=endscreen

og

http://www.youtube.com/watch?v=DzgvFOC_vD8

Ups! Tokaj vinområdet ligger i Nordøstlige Ungarn og Tokajske er på slovakiske navn på Tokaji

Kig ind www.ungarskevine.dk og klik Dessertvine

Mange venlige hilsener, Laszlo