Alt om Vin Facebook Twitter Nyhedsbrev

Spørg om vin


Vin til svamperetter, kantareller, Karl Johan og Champignon

Svampesæsonen er i fuld gang, og på Facebook ser vi mange flotte billeder billeder af svampejægernes kantareller og Karl Johan Svampe. Hvilken vin skal der så på bordet til disse herlige skatte?

Tilberedningen har betydning for valget af vin.

Klassikerne i svampesæsonen er smørstegte eller flødestuvede svampe. Hertil er det sikre og klassiske valg en god Pinot Noir, helst en ægte Bourgogne, men også Tysk Spätburgunder eller koldklima Pinot Noir fra eksempelvis New Zealand vil gøre sig. Gerne vine med lidt alder der harmonerer med det let muldede i svampesmagen. Modne vine på Nebbiolo druen med Barolo i spidsen er et godt alternativ til Pinot Noir. Nebiollo viser mange af de samme kvaliteter som Pinot Noir. Hvide vine med lidt fylde og karakter kan være elegante ledsagere. Tyske tørre “auslese” vine har fylde og krakter til at spille mod den kraftige smag, men stadig en god portion syre til at rense munden fra smør eller fløde. Samme egenskaber vil man kunne finde i de hvide Bourgognevine.

Gryderetter med svampe og Champignon. Kraftige gryderetter med svinekød, oksekød, paprika og fløde er en anden klassisk ret. Hertil skal der lidt mere saft og kraft i vinene. Alt efter krydring, kødtype mv. anbefales oversøisk Pinot Noir, Zinfandel og Sydrhone - gerne de lidt bedre Vaqueras, Gigondas eller Chateauneuf eller en god Cotes du Rhone Villages (se mere om vinene fra Sydrhone HER).

Læs mere om Pinot Noir i Alt om Vin's tema smagning:
Bedste Pinot Noir under 100 kr.