Alt om Vin Facebook Twitter Nyhedsbrev

Spørg om vin


Fås Bag-in-box som kvalitetsvin?
Eller er det kun billig konsumvin der kommer på Box?

Vi starter med konklusionen, ja det er muligt at få gode kvalitetsvine på Bag-in-Box, men kultvine tappes ikke på denne måde. Bag-in-Box anvendes dog i størst udstrækning til de billigere konsumvine, så man skal se sig lidt for hvis man vil have lidt mere kvalitet i vinen.

Fordele ved Bag-in-Box:
  • Ingen risiko for propsmag

  • Nemt at tappe et enkelt glas vin

  • Vinen holder sig ved korrekt opbevaring frisk i op til 6 uger efter åbning

  • Billig og miljøvenlig emballage


Ulemper ved Bag-in-Box:
  • Begrænset udvalg af kvalitetsvine

  • Efter tapning er der begrænset holdbarhed på vinen, da der foregår en mikroiltning af vinen gennem posen. Holdbarheden er alt efter opbevaringsmetode ca. 18 måneder.

  • Man får ikke smagt så mange forskellige vine, når man har åbnet sin BiB og drikker den over flere uger.


Lidt facts om BiB
Bag-in-box kommer typisk i 3 liters beholdere. Der er tale om en pose med vin med en praktisk tappehane. Posen er anbragt i en lille papkasse, deraf navnet Bag-in-box, som jævnligt forkortes BiB.

BiB blev opfundet i 1955 og brugt i den kemiske industri som en sikker måde at opbevare og transportere syre. Siden blev BiB introduceret til fødevareindustrien, og australske Penfolds var de første til at tappe vin på BiB med den praktiske lille tappehane i 1967.

En af fordelene ved BiB er at vinen efter åbning ikke ilter, ellere rettere ilter i et meget langsommere tempo end en flaske vin der åbnet. Således kan en BiB normalt holde 2 uger og endda op til 6 uger efter åbning, hvis den opbevares i køleskab. BiB er således praktisk hvis man dagligt gerne vil have et enkelt glas vin til maden. Normalt er det de billigere konsumvine der tappes på BiB, men der er begyndt at komme flere og flere af de lidt bedre kvalitetsvine på markedet. Men de helt dyre gemmevine kommer vi nok ikke til at se på BiB, da lidt ilt trænger igennem posen, og vinen dermed ilter på posen.

Eksempler på lidt bedre kvalitetsvine på BiB:

Les Cepages har et par kvalitetsvine fra Rhone, herunder en Rhone Crû fra Vaqueras. En vin der på flaske koster 114 kr,. men som 5 liter BiB koster 449 kr. svarende til 68 kr. pr. flaske.

Bichel har også et par Cotes du Rhone vin, eksempelvis 2010 Tour de Beraud, bag-in-box - 5 liter til 280 kr. svarende til 42 kr. flasken

H.J. Hansen har en californisk Zinfandel, som vi kårede som Ugen vinder hos Alt om Vin i uge 32. 3 liter for 250 kr. svarende til en flaskepris på 62,50 kr.

Fælles for disse vine er at de passer bredt til de fleste typer mad, og som et glas i utide.

Kender du til en bedre BiB vin er du meget velkommen til at kommentere denne artikel.