Alt om Vin Facebook Twitter Nyhedsbrev

Spørg om vin


Hurtigt overblik over Madeira
De 3 hurtige

Madeira:
1) er en hedvin - (vin tilsat druesprit)
2) fås fra tør stil til decideret sød
3) er meget holdbar, også efter åbning

Mere om Madeira
Som forbrugere er vores kendskab til vinene fra Madeira forholdsvis begrænset, ligesom udbuddet hos de fleste forhandlere.

Fælles for Madeira er at de i et længere forløb, flere måneder, under vinifikationsprocessen varmes op til temperaturer på omkring 40 grader, nogle gange helt op til 55. En proces der kaldes "estufa". Vinene bliver enormt robuste og holdbare ved denne process. Inspirationen til estufa kom ved at man historisk opdagede at hedvinene fra Madeira udviklede sig positivt på under opbevaring på lange sejlture fra Portugal til eksempelvis Nordamerika. Estufa er en måde at eftergøre den proces der skete i lastrummene på skibene under sejlads.

Serveringstemperatur og holdbarhed efter åbning
De tørre Madeira typer serveres kølige (8-12 grader), og de mere søde lige under stuetemperatur. Madeira har næsten uanet holdbarhed også efter åbning pga. den specielle vinifikationsproces.

Typerne

Standardblandinger
Groft inddelt kan man sige at Madeira laves i hhv. standardblends og i kvalitetsudgaver. Standard Madeira benævnes simpelt:

- Dry
- Medium Dry
- Medium Sweet
- Rich / Sweet

Dette er de mere generiske typer. For at forstå karakteren af disse generiske standardvine kan du læse om kvalitetstyperne her:

Kvalitetstyperne

1. Sercial
Tør stil med skarp finish (syre). Kan udvikle fine mandelaromaer. Laves hovedsagligt på Sercial druen - en grøn drue med højt syreindhold. Sercial er i familie med den mere kendte Riesling.

2. Verdelho
Halvtør Madeira med god syre. Udvikler sig med komplekse røgaromaer. Lavet på den grønne Verdelho drue.

3. Bual
Mørk mellemfyldig type (medium sweet). Mørke, rosinagtige vine med fast syrekarkater. Lavet på den grønne Bual drue.

4. Malmsey
Malmsey er den mest søde og holdbare type af Madeira. Fyldige og koncentrerede stadig med god syre. Lavet på Malvasia druer, der kan være såvel grønne som mørke.

Kvalitetskategorier
Madeira findes i en række forskellige kvalitetskategorier.

a. 3 year old /Finest
Blandede vine, tappet efter "estufa" processen

b. 5 year old / Reserve
Blandet vin. Tappes fem år efter høsten

c. Ten Year old / Special Reserve
Blanding hvor yngste vin er minimum 10 år gammel. Har lagret på fad.

d. Extra Reserve
Blanding hvor yngste vin er minimum 15 år gammel. Har lagret på fad.

e. Colheita
Årgangsvine

f. Frasqueira
Årgangsvin der har lagret minimum 20 år på fad forinden aftapning.

Læs meget mere om Madeira vine på Madeira Vininstituts hjemmeside klik her