Alt om Vin Facebook Twitter Nyhedsbrev

Spørg om vin


Vin til Ris a la mande med kirsebærsovs
Vintage Port af Ruby Port typen er det mest almindelige valg, men en lignende vin som den franske Banyuls er også et godt match. Begge passer iøvrigt også fint til chokoladekonfekt.

Den lidt mere sjældne Italienske Recioto, der i princippet er en sød Amaronevin, er også et godt bud. Senest er det danske gods Frederiksdal kommet på banen med nogle flotte kirsebærvine.

Når du serverer portvin
Når der skal portvin til desserten, er Vintage Port det optimale valg til at matche kirsebærsovsen. Men hvis du kan lide at nyde portvinen senere på aftenen til nødder og knas kan du overveje Tawny eller Colheita typerne. Dem kan du iøvrigt nyde henover julen og nytåret da de holder sig 2-4 uger efter åbning, modsat Vintage der kun holder 2-4 dage. Læs mere om portvins typer.

Serverings temperatur, glas og tips
Server ikke din portvin for varm, den skal nok blive varmere i glasset. 16 grader er en god start.
Typisk bruger vi for små glas. I et lille glas vil Portvinen ikke kunne udfolde alle sine fine duftnuancer. Brug hellere et hvidvins glas og skænk lidt i glasset. Det er en sjov øvelse at prøve at smage den samme Portvin i hhv. et lille glas og det større hvidvinsglas.

Bemærk iøvrigt at hvis der er tale om en Portvin som har lagret liggende bør du rejse den op 24 timer før den åbnes aht. bundfald.
.