Alt om Vin Facebook Twitter Nyhedsbrev

Spørg om vin


Gløgg - et par gode fif til højtidsdrikken
Gløgg, glögg eller glühwein, kært barn har mange navne. Vor tids gløgg er inspireret af en kombination af svenskernes spritbaserede glögg, tyskernes glühwein, og til dels også den franske brulôt der er varmet cognac tilsat sukker. Gløgg er basalt set krydret og sødet vin der opvarmes. Vi tager udgangspunkt i den "klassiske" danske gløgg.


Vinen til gløgg
Hvis du vil lave en ordentlig gløgg kan det ikke nytte at bruge de billigste vine. De billige vine er typisk ikke i balance, og denne ubalance forstærkes ved opvarmningen. Vinen skal have et minimum af kvalitet, omvendt skal du heller ikke bruge dyre klassificerede vine til gløggen, da alle de fine nuancer går tabt ved opvarmningen.

Undgå fadlagrede vine og vine med meget garvesyre. Gode vine til gløgg kunne være en generisk Cotes du Rhone med højt indhold af Grenache eller en syditaliensk Primitivo vin, eller måske en Chilensk Merlot eller Carmenere. Alle vine med blød garvesyre og højt alkoholniveau, men stadig en vis fylde og koncentration.

Krydderierne / ekstrakten
Det er forholdsvis let at lave sin egen ekstrakt. Du kan variere din ekstrakt i et utal af kombinationer, men som basis bør du bruge:

Kanelstænger
Nelliker
Kardemommekapsler
Sukker el. brun farin til sødning

X-tra goodies som kan tilføres er eksempelvis;
Stjerneanis
Muskatnød
Allehånde
Tørret ingefær
Tørret/ frisk appelsinskal
Tørret/ frisk citronskal

Faktisk er det kun fantasien der sætter grænser.

Blandingen kan koges i vand, vin, rom, cognac eller hvad du finder passende. Ekstrakten skal trække min 24 timer.

Alternativt kan man i dag købe et bredt sortiment af gløgg ekstrakt. Vær opmærksom på at kvaliteten kan svinge enormt.

Fyldet
Mandler og gode sultanarosiner. Du kan med fordel lade rosinerne trække i et glas med enten mørk rom eller cognac og tilsætte dem ved servering.

Temperatur
Gløgg må endelig ikke komme op at koge. Ideelt skal temeperaturen være 70-75 grader.

Spiritus tilsætning
Gløggen kan piftes lidt op med f.eks. Portvin, mørk rom, Cognac eller andre former for spiritus og hedvine.

Konklusion
Din gløgg kan varieres nærmest i det uendelige, og det er dine egne smagspræferencer der må afgøre din egen favorit.
HIB

Du kan finde god inspiration på Hviids vinstue i København. Hviids vinstue har deres egen gløggblanding. De søder den udelukkende med rosiner som de lader trække i rødvin og sidenhen presser dem. Den søde most søder gløggen, der iøvrigt også indeholder bl.a. Cognac og mørk rom.
HIB
Iøvrigt glemet jeg lige at skrive at man på flere apoteker kan købe krydderierne i en "krydderipose" til at koge sin egen gløggekstrakt på.