Alt om Vin Facebook Twitter Nyhedsbrev

Spørg om vin

Lasse Sterup
Alsace Grand Cru marker
Jeg søger detaljerede kort over Grand Cru markerne i Alsace - herunder hvad de enkelte sektorer i hver enkelt mark hedder, størrelsen på sektorerne, højde, eksponering, beskrivelse af jordbunden, fordeling af drue sorter osv. Tag f.eks. marken "Brand" som endte med at blive på 58 ha - hvor den oprindelige "Brand" blot var på 3 ha. ved indførelsen af Grand Cru klassifikationenen blev andre (ringere!?) omkringliggende arealer (Eichberg, Weingarten og Schneckelsburg) inddraget - sådan gik det for mange andre Alsace GC marker. Så, er der nogen der kan hjælpe med hvor disse oplysninger kan findes? Er der fx. bøger om Alsace som indeholder så detaljerede oplysninger og kort??
André Devald
Hej Lasse

De detaljerede informationer, du efterspørger, findes - efter min bedste overbevisning - ikke. Du kan finde informationer om areal, jordbundsforhold, højde etc. for Grand Cru markerne på den officielle webside www.vinsalsace.com ved at gå ind på "Alsacevinene" og dernæst "AOC Alsace Grands Crus" og vælge en bestemt Grand Cru. Men du finder intet om de (oprindelige) undersektorer eller lieux-dits, som eventuelt er blevet inkorporeret i de enkelte Grand Cru'er.

Som du sikkert ved, rører du ved et meget følsomt område af den alsaciske vinlovgivning. Netop det faktum at mange Grand Cru'er er vokset gevaldigt i størrelse i forhold til deres oprindelige areal, er én af årsagerne til, at nogle af de største og mest kendte producenter (Hugel, Trimbach, Léon Beyer) står uden for Grand Cru systemet.

Når det er sagt - og jeg ved godt, at det ikke er det, du efterspørger - mener jeg personligt, at langt de fleste Grand Cru marker stadig er fornuftigt afgrænsede. Eksempelvis Brand, som du selv nævner. Flere små producenter laver fantastisk vin fra Brand (i nogle tilfælde udelukkende fra den oprindelige del), men det gør det lokale kooperativ i Turckheim (hvor Brand marken ligger) også - vel at mærke af druer fra alle hjørner af de nuværende 58 ha. Prøv selv at købe deres Gewurztraminer, der af og til kan fås for 99 kr. i Irma (exceptionelt billigt for en Grand Cru). Selvfølgelig findes der bedre vine fra Brand (til en noget højere pris), men i min optik er kooperativets udgave stadig på Grand Cru niveau. Meld gerne tilbage, hvis du er uenig... ;-)