Alt om Vin Facebook Twitter Nyhedsbrev

Spørg om vin


Se bl.a. dette klip på Youtube hvor Carlo Merolli fortæller om bastflasken - link i teksten
Kommer bastflaske Fiascoen fra Chianti?
3 hurtige om Fiascoen

- Bastflasken kaldes
på italiensk ”fiasco”
- Anvendes hovedsagligt
til Chiantivine
- Fugter du basten kan
vinen holdes kølig

Vi skal tilbage i tiden for at forstå bastflaskens oprindelse og tilblivelse. Flaskerne i 15-1600 tallet var glaspustede og simple og dråbeformede, nærmest som en amfora, en anden historisk opbevarings beholder for vin. Den dråbeformede flaske kunne således ikke stå op ved egen kraft. Med bastompakningen fandt man en løsning for dette problem, og basten beskyttede også flasken mod brud, og gjorde det nemmere at transportere vinen i flasken.

Bastflasken blev dog udkonkurreret af den mere populære Bordeauxtype flaske (flaske med høje skuldre), en flaske der var betydelig billigere i produktion. Men i Italien holdt visse distrikter og producenter fast i bastflasken. Således skal vi ikke længere tilbage end 1930’erne hvor ca. 1000 glaspustere og ikke mindre end 30.000 kurveflettere var beskæftiget med at producere bastflasker.

Bastflasken er kostbar i produktion, men paradoksalt nok fik den ry for at indholde vine af lav kvalitet, og produktionen af vin i bastflasker faldt dramatisk. I 1965 ophøjede man ved den italienske vinlov at kun DOC vine (vine af højeste kvalitet) måtte tappes på Fiasco’en. Det har været med til at give flasken en mindre renæssance, men til stadighed opfattes vine på bastflaske paradoksalt nok som billige og af lavere kvalitet. Almindeligvis er det vine fra Veneto og Chianti der tappes på bastflaske i dag.

Se dette Youtube klip
hvor Carlo Merolli giver en meget informativ fremstilling af bastflaskens oprindelse og historie.

Tip: Vinene fra Veneto og Chianti serveres gerne let afkølede, omkring 16 grader. Fugt basten i vand, så vil fordampningen være med til at køle vinen.