Alt om Vin Facebook Twitter Nyhedsbrev

Spørg om vin


Mousserende aperitif i sommervarmen
Grillen er netop tændt, og du sidder i "nydningen" på sommerterassen, men hvad skal du servere som aperitif? Et råd kunne være en ikke for tung mousserende, frisk og gerne med en smule sødme, og et forholdvis lavt alkoholniveau. Frisk syre og sødme læsker herligt i sommervarmen.

Der findes en lang række af disse vine på markedet. Især Italien er kendt for at producere denne type lette mousserende vine.

Asti spumante
Asti er et område i Norditalien. De mousserende vine herfra er lavet på den aromatiske Moscato drue, og kan give nogle fantastisk friske og aromatiske vine. Som med Lambruscoen, er der kommet en lang række af disse vine på markedet, og du skal være opmærksom på at finde en vin af lidt bedre kvalitet. De kan til tider blive for søde.

Brachetto
En rød drue fra Piemonte i Norditalien. Giver nogle fortryllende røde mousserende vine. Brachetto druen har aromaer af jordbær, og er udover en herlig forfriskende aperitif også meget anvendelig netop til jordbærdesserter.

Prosecco
Prosecco er en drue, og vinen kommer fra Venneto regionen. Prosecco er en forholdsvis neutral drue, men den kan som Frizzante (let perlende) og som Spumante (mousserende) vin være frisk og læskende. Man skal som med Astien passe på at de ikke bliver for søde, og at der er tale om en ordentlig kvalitet.

Lambrusco
Mest kendt er vel Lambruscoen. Lambrusco er navnet på en drue, en drue der er forbundet med den mousserende Lambruscovin. Lambrusco druen er rød, og den oprindelige Lambrusco var en rød, let sødmefuld mousserende vin. I 90 erne kom der dog en lang række Lambruscovine i handlen af mere eller mindre tvivlsom kvalitet,bl.a. vine hvor man kemisk tog den røde farve ud af Lambruscoen. Det ødelagde vinens navn, men går du efter de bedre, får du en god oplevelse.

I Spanien er de mest kendt for deres Cava er. Cava er lavet efter Champagnemetoden og er lavet på grønne druer. Vælger du en Cava, er det en god idé i sommervarmen at gå efter en af de lidt lettere, og ikke især skal den ikke være fadlagret, gerne demi-seco (halvsød), da den er mere frisk og læskende.

I Frankrig bliver der udover i Champagne produceret en del mousserende vine. Hvis du går efter den ægte vare, altså Champagne, så er det ligesom med Cava en, gå prøv de halvsøde (demi sec). Champagne bliver også lavet som rosé, og det kan give et ekstra lille tvist til oplevelsen.

Af andrfe franske mousserende kan bl.a. nævnes:

Cremant d Alsace, Cremant de Bourgogne, Cremant de Bordeaux og Clairette de die. Cremanterne har lidt blidere skum end Champagne da trykket på flasken er lidt mindre. Vil du vælge fransk til sommervarmen kan Alsace Cremant være et godt bud da de oftest er lidt mere lette og sprøde end de øvrige. En Clairette Tradition kan også være et godt bud, da den er sød og meget aromatisk.

Umiddelbart de Italienske nemmest at gå til, men der er store oplevelser gemt i de mange forskellige mousserende vine. God sommer og god fornøjelse.