Alt om Vin Facebook Twitter Nyhedsbrev

Spørg om vin

Bruno Toxwenius
Hvor mange andre end mig har fået frostskader i år ??
Hej
Jeg har 26 stokke med Rondo her i Tårnby på Amager. Det plejer at give omkring 15 flasker fortræffelig vin.
Området ligger godt til med vand på alle sider, så jeg har aldrig før oplevet at stokkene/nye skud er blevet skadet af frost. Knoppenne var netop ved at udvikle sig, man kunne se toppen af blomster standen. De fleste af knopperne døde. Endda nogle af stokkene ser ud til at være døde. Der er gået 3 uger og først nu er der enkelte stokke der begynder at vise (små) blade. Men det går meget langsomt, slet ikke med den hastighed det plejer. Så jeg gætter på af stokkkene har taget skade, selv om nogle af dem altså ikke er helt døde. Det er mærkeligt. I vinters var der lange perioder med streng frost. Det betød ingenting. Men blot en enkelt nat hvor frysepunketet kun lige blev strejfet, da knopperne havde brudt, har ødelagt næsten alt.
Er der nogen der har erfaring med dette og hvordan er det gået i resten af landet og f. eks. i Aveøre ?, som jeg burde kunne sammenligne mig med.
Og hvordan kan jeg undgå noget lignende i fremtiden ?

mvh. Bruno Toxwenius

Hvidovre
På Dansk Vincenter har vi desværre haft den samme oplevelse i år. For første gang i de 12 år vi har drevet kommerciel vinavl, har vi haft frost der har skadet de primære knopper på en del af vore planter. Der er tale om en ganske let frost (1-2 minusgrader), der desværre kom på det værst tænkelige tidspunkt, hvor de primære knopper netop var 10-20 mm. Endnu har vi ikke overblik over omfanget af skaderne, heldigvis kommer de sekundære knopper flot og de udsatte planter vil overleve, og der vil også komme et vist, men dog reduceret udbytte på de udsatte vinstokke. Desværre betyder frosten også at vinstokkene bliver sat 8-14 dage tilbage. Det betyder efter al sandsynlighed at vi skal høste i 2 afdelinger i år, med en sen høst for de udsatte vinstokke.

Fra andre danske vinavlere har vi hørt om de samme problemer. Eksempelvis har en avler på Lolland med vinmarker på kuperet terræn, rapporteret om skader på vinstokkene i bunden af vinmarkerne. Vinstokkene på toppen har ikke taget skade. Den kolde frostluft har så at sige rullet ned i markens fordybninger.

Pøj pøj med dine 26 vinstokke, selvom du nok kommer til at forberede dig på at dit udbytte bliver noget under de normale 15 flasker!
Anders
Hos os i Sorø havde alle planter flere ca. 5 cm lange skud og i fuld vækst. Så kom frosten, og nu er alt dødt. Nogle planter ser ud til, at danne nye knopper. Men alt er sat mindst 3 uger tilbage. Det var vist det vinår.
Anders
Mikkel Lykke
Jeg har 75 stokke i 3 sorter stående i grindsted, på rimelig flad jord. De blev plantet sidste år, så jeg var noget spændt på dem, efter den vinter vi har haft. Men pludselig var der gang i alle hver og en. Jeg har dem stående i vækstrør, så man skal lige rundt for at kikke ned i hver enkelt. Men som i Sorø, 3-5 cm flotte små skud med blade der lige var ved at folde sig ud.
4 nætter med frost og alt visnede. Nu, vel 5-6 uger efter frosten, skyder nogen og andre ser ud til at have sekundær skud, men er ikke sprunget ud endnu.
Mikkel