Alt om Vin Facebook Twitter Nyhedsbrev

Spørg om vin

Redaktionen
St. Emilion klassifikation

St. Emilion klassifikationen går tilbage til 1955, og kan betragtes som en slags pendant til den langt mere historiske 1855 Medoc klassifiaktion. I modsætning til 1855 klassifiaktionen der er statisk, revideres St. Emilion klassifiaktionen hvet 10. år, i hvert fald efter planen.

Sagen er den at der er så store økonomiske og prestigemæssige interesser i klassifikationen, at der ved flere lejligheder er blevet kaste grus i maskineriet, og det har trukket i langdrag med at effektuere revideringerne. Således er Saint Emilion klassifikationen siden introduktionen i 1955 blevet revideret i årene 1969, 1985, 1996 og senest i 2006.

Andetsteds her på siden har vi beskrevet hvordan 2006 klassifikationen endte med et retsligt efterspil. Et efterspil der betød at hele processen for hvordan de enkelte Slotte skal vurderes er blevet moderniseret. På baggrund af den retslige afgørelse, skal St. Emilion klassifikationen derfor revideres allerede igen i 2012.

Vinene i "1955 Klassifikationen" er udvalgt på baggrund af en række parametre, såsom vinens kvalitet, vinmarkernes placering (jordbund) og produktionsmetoder/faciliteter. Klassifikationen er inddelt i 3 niveauer. Højeste niveau er Premier Grand Crû classé A, andet niveau er Premier Grand Crû classé B og tredje niveau er Grand Crû classé. 2006 klassifikationen omfatter i alt 74 slotte der dækker 16% af St. Emilions dyrkede areal. Den vel nok mest kendte klassificerede Saint Emilion er Cheval Blanc, generelt er Saint Emilion vinene i høj grad baseret på den populære Merlot drue, mens Cheval Blanc som en af de få anvender næsten lige dele Cabernet Franc og Merlot til sine vine. Se hele 2006 listen klik her

Udenfor "1955 klassifikationen" finder man en lang række Saint Emilion Grand Crû vine. Betingelserne for at kunne skrive Grand Crû (uden Classé) på etiketten er langt simplere. Der er nogle begrænsede krav der skal opfyldes, og en stor del af vinene fra Saint Emilion kommer med denne betegnelse. Listen over Grand Crû vine varierer fra år til år. Dette er en lidt mere broget flok af vine, og Grand Crû betegnelsen er ikke en sikker garanti for en stor vinoplevelse. Saint Emilion Grand Crû kan nærmest sidestilles med den mere generiske Bordeaux Superieur betegnelse.