Alt om Vin Facebook Twitter Nyhedsbrev

Spørg om vin

Martin Thorsen
Serverings temperatur for rødvin?
Hvad er den korrekte temperatur ved servering af rødvin?
Lars Groth
Ingen faste regler, men en nem og ikke helt skæv regel er, at man tager alkoholprocenten og lægger fem grader til.

Så en vin på 13% serveres ved 18 grader.
Nicolaj Madsen
Til høflig info holder denne fremgangsmåde IKKE på de vine der holder over 14%. En Barossa Shiraz på 16% smager ikke fantastisk ved 21 grader, ligesom en Amarone på 16% også meget gerne må holde sig på maksimalt 18-19 grader i servering.

Jeg tror på der ville være flere undtagelser end regler hvis man forsøgte at lave en all-round retningslinie for serveringstemperature.
Lars Groth
Der findes altid undtagelser fra regler - specielt ved vin.

Og der vil sikkert også være undtagelser fra mere detaljerede regler.

Derudover skal der jo også tages højde for personlige præferencer. Og pludselig har man brugt måneder på at læse om og drikke vin. Hvilket egentlig ikke lyder værst:-)
Peter Jensen
og når vinen så er 14,5 skal vinen være rigtig varm, den holder ikke - som alle kyndige siger skal en rød hellere være lidt kølig 15-16 grader, så bliver den helt rigtig når den komme i glasset -
Martin Thorsen
Tak for svar. Jeg kan forstå at det måske ikke er så ligetil alligevel. Svarerne gør mig nu alligevel lidt klogere. Hidtil har jeg drukket mine rødvine for varmt. Jeg vil prøve en kombination af de gode råd. Jeg vil prøve at drikke mine rødvine ved max. 18 grader, og hvis de har alkohol under 13 vil jeg prøve med 16 grader. Det er jo også en god pointe at servere vinen lidt køligt og så lade temperaturen stige i glasset.
Jonas Tofterup
Jeg enig i at alkohol procenten er en ringe indikator for serverings temperaturen, det anhænger meget er hvilken type vin man servere.

Generelt vil jeg anbefale at servere vine som følgende:

Mousserende ved 6-8 grader
(Champagne, Cava, Asti)

Lette-mellem fyldige hvide ved 10 grader
(Muscadet, Pinot Grigio, NZ Sau. Blanc mm)

Mellem-fyldige hvide ved 12 grader
(Hvid Bourgogne, Fume Blanc mm)

Lette røde ved 12-14 grader
(Beaujolais, Bardolino, Valpolicella mm.)

Mellem-fyldige røde ved 17-18 grader
(Red Bourgogne, Rioja, Australsk Shiraz, Chateauneuf du Pape, Barolo, Amarone mm.)

Søde vine ved 6-8 grader
(Sauternes, søde muskat mm)

Igen, dette er kun en tommelfinger regel, der er undtagelser…

Der har været mange gode bud på dette spørgsmål. Den generelle regel som Lars kommer med skal anvendes med lidt omtanke, som spørgsmålsstilleren Martin konkluderer meget fint med at han vil prøve at nyde sine rødvine med begrænset alkohol ved omkring 16 grader, og de lidt tungere ved 18 grader. Jonas’ svar er meget fyldestgørende og kan efter vores opfattelse anvendes som en facitliste, men en hurtig huskeregel er det jo desværre ikke!

Generelt drikker vi nok vores rødvine for varmt og vores hvidvine for koldt her i Danmark. Fra aov’s side vil vi godt slå et slag for at man serverer rødvinene ved 16-18 grader. Det giver en helt anden oplevelse. Prøv evt. at smage den samme rødvin i 2 forskellige glas hvor den ene er 16-18 grader og den anden er 21 grader, du vil blive forbavset over forskellen. Den kølige rødvin vil være meget mere spændstig frisk og frugtrig i smagen. Prøv evt. det samme med en god og fyldig hvidvin, et glas hvor temeperaturen er 6-8 grader og et glas hvor du er oppe på en 14 grader. Igen vil du blive forbavset. Du vil opdage at den ”varme” hvidvin vil være meget mere nuanceret og meget mere generøs i sin aromarigdom. En tempereret hvidvin afslører hurtigt hvis der er tekniske fejl ved vinen.

Der er i øvrigt lavet forsøg hvor man har afprøvet smagernes foretrukne serveringstemeperatur for de forskellige typer af såvel røde som hvide vine. Man prøvede at servere de samme vine for henholdsvis ”vineksperter” og for ”almindelige forbrugere”. Det generelle billede viste at den almindelige forbruger foretrak de røde vine 2 grader varmere end eksperterne, og de hvide vine 3-4 grader køligere end eksperterne. Så selvom vi har fået en facitliste fra Jonas, kan det jo godt være at dine gæster foretrækker de røde vine lidt varmere end hvad der foreslås i denne streng, uanset om det er ”korrekt” eller ej.