Alt om Vin Facebook Twitter Nyhedsbrev

Spørg om vin


Man ser denne type skilte overalt i Paris i.f.m. frigivelsen af Beaujolais Nouveau
Hvad er Beaujolais Nouveau?
Traditionen med at drikke den meget unge Beaujolais vin (frigives ca. 6 uger efter høsten) strækker sig mere end 100 år tilbage i tiden. Oprindeligt blev Beaujolais Noveau udelukkende drukket i lokalområdet, og på Bistroer og Cafeer i Lyonområdet. Man sagde ligefrem at Beaujolais var den tredje flod der løb igennem Lyon.

I 1951 blev frigivelsen af Beaujolais formaliseret, og d. 15. november blev fastsat som dato for frigivelsen. Op igennem 1970'erne så den meget entreprenante Georges Dubooeuf hvilket kæmpe markedsføringspotentiale der var i frigivelsen af denne ellers noget ordinære vin. George var idémand bag Parisræset. Det gjaldt ganske enkelt om at får Beaujolaisen hurtigst muligt til Paris efter frigivelsen. Dette var en sport der greb om sig, og pludselig så man Beaujolais Nouveau distribueret ud til alle verdenshjørner med Ferrari, Concorde, luftballon og sågar rickshaw. Kun fantasien satte grænser for dette mediestunt.

I 1985 ændrede man fra regeringsniveau på frigivelsesreglerne, og det blev sådan at Beaujolais Nouveau måtte frigives på de enkelte udskænkningssteder den 3. torsdag i November. I Paris er det nu gået hen og blevet en festnat natten mellem onsdag og torsdag hvor Beaujolaisen frigives. Umiddelbart efter frigivelsen vil man ud for alle Cafeer i Paris støde på skilte med teksten "Il est Arrivé" (den er kommet).

Hvad er Beaujolais Nouveau så for en størrelse?
Beaujolais vinene er lavet på Gamay druen. Vinene gæres efter metoden "maceration carbonique". Metoden dækker over at druerne gæres hele (ingen pres /knusning af druerne). Metoden og Gamaydruen giver nogle forholdsvis garvesyrefattige vine med en meget aromatisk frugtkarakter, nogle gange næsten helt syntetisk. Aromakendetegn for Beaujolais er banan, hindbær og til dels jordbær. De unge Beaujolais Noveau vine er sjældent den store oplevelse, de er ofte uharmoniske og domineret af frugtsyre. Det kan dog være en sjovt og lærerigt på denne måde at smage "ung vin".

Beaujolais Nouveau har desværre ødelagt ryet for de mere vellavede, charmerende og harmoniske Beaujolais vine, såsom Beaujolais Villages og Beaujolais Crû.

I Danmark har reatauranten "Bøf & Ost" på Gråbrødre Torv gjort det til en tradition at skænke Beaujolais Nouveau den 3. torsdag i November.




I 2014 falder frigivelsen 20. november kl. 17.

Bøf & Ost varmer Gråbrødre torv op med ristede kastanjer og franske jazz-toner og indbyder til at smage 1001 glas Beaujolais Nouveau. Vinkyper Malene Smidt Hertz vurderer smagen af årets høst, når den første flaske på spektakulær vis er nået frem til torvet.

Det franskinspirerede jazz-orkester Nuages sætter stemningen og lader de bløde franske toner fylde torvet fra kl. 16.30.
I 2015 falder frigivelsen torsdag d. 19 november.

Restaurant Bøf og Ost udskænker 1001 glas gratis Beaujolais Nouveau på Gråbrødretorv, efter at den første flaske er ankommet til Gråbrødretorv præcis kl. 17. Herefter vil den professionelle vinnørd Frederiks Kreutzer fra vinkreutzer.dk, som den første vurdere, hvad vi kan forvente af årets Beaujolais høst.

Efter smagningen bydes alle på et glas Beaujolais Nouveau, frisk-ristede kastanjer og jazz ved Copenhagen Jazz Trio.