Alt om Vin Facebook Twitter Nyhedsbrev

Spørg om vin


Den dejlige, men udfordrende juleand med brune kartofler og rødkål
Hvilken vin skal jeg vælge til anden Mortens aften?
Hvad vælger du at sætte på bordet?

Aov stiller selv spørgsmålet om vin til anden.

Imidlertid vil vi rigtig gerne høre dit bud. Hvad sætter du på bordet til and med brune kartofler og rødkål?

Kommenter denne streng med dit bud.

(aov starter gerne ud...)

Det er ikke så meget selve anden, men mere tilbehøret der giver udfordringen. Syren i rødkålen og den store mængde sukker stiller krav. Rødkålen har en evne til at gøre vinens smag nærmest metalisk.

Et populært og klassisk bud er Amarone . Amarone har kraft og saft til at spille op til den kraftige ret. Også vine fra det sydlige Rhône (grenache dominerede vine) har denne evne – de er knap så sødladne som Amaronen.

Et noget alternativt bud er en god kraftig tysk Riesling Spätlese. Det er måske svært at forestille sig at en hvidvin vil passe til anden, men det fungerer altså, netop fordi Spätlesen har en sødme og fedme, men samtidig rensende syre. Der er ikke så meget andet at sige end det skal prøves.

København V
Selv har jeg haft god succes med min Andretti Napa Valley Zinfandel/Primitivo til and, rødkål og brune kartofler. Zinfandel har noget af den samme volumen og sødme som Amarone, men også et godt indslag af krydderi, især peber.

se vinen her: http://www.finivin.dk/vin.aspx?vinid=61f93679-6bf5-4dc7-84e7-0436999579d2




Gedved
Som en god vin til Confit de Canard kan vi foreslå en god vin fra Saint Chinian i Sydfrankrig:

Château Cadorin Cuvée Prestige 2007

Med en druesammensætning på 60% Syrah, 30% Mourvèrdre og 10% Grenache - et høstudbytte væsentligt lavere end reglerne foreskriver og 12 måneders lagring på nye egetræsfade, har vi her en virkelig intens og kraftig vin. Farven er dyb rød, duften leder tankerne hen på modne blommer og svesker og smagen er dejlig fyldig, rund og blød.

Kan drikkes nu, men kan kan sagtens gemmes op til 4-5 år.

Kr. 79,50 pr. fl.

se den på vores hjemmeside: www.thingstedhus.dk

Hørsholm
Til and foretrækker jeg de dejlige tyske Spätburgundervine (Pinot Noir).Konkret er mit bud den kraftige og fyldige 2007 Quercus Spätburgunder. Quercus har ved flere blindsmagninger opnået topkarakterer.

Jeg har ikke erfaringer med and og Riesling Spätlese, men til flæskesteg, rødkål og brune kartofler passer en tør eller halvtør Riesling Spätlese fortrinligt.

Kom forbi til lageråbent på Segnerøddalsvej 1, 2970 Hørsholm, så kan jeg rådgive dig mere præcist. Se lageråbningstider på www.tyskvinklub.dk
Svend Leth-Møller
En sprød and med hele tilbehøret kræver en vin, der kan klare det søde, det salte og det syrlige, og det gør en Côtes du Rhône som f.eks CDR Villages Rouge 2006 fra kommunen Séguret, der er nabo til Gigondas. Den er imødekommende, fyldig og afrundet - hvilket bl.a. også skyldes de 40-60 år gamle vinstokke. Tilbudsprisen er lige nu kr. 91,00/fl. v/6 fl. eller 88,95 v/12 fl., hvor overskydende flasker kan finde anvendelse juleaften og juledagene. God fornøjelse.

.