Alt om Vin Facebook Twitter Nyhedsbrev

Spørg om vin

Mikkel Lykke
Hvilken drue skal bruges i dk
Hvad må jeg give for en vinstok. Og hvilken vin skal jeg bruge til en god kraftig rødvin.Jeg har sandjord og forårsfrost udsat.
Bent Købke
Hej Mikkel
Den rødvinsdrue der i Danmark er mest udbredt til vinfremstilling er sorten Rondo. Den kan modne her uden problemer, og er ikke den mest udsatte ved jordfrost i sidste del af maj. Dette kan ikke garanteres 100 %, men en sådan sort findes. Rondo giver enkraftig mørk vin, som ved en rigtig vinificering er rigtig velsmagende. Priserne på planteskoler for pottede planter kan ofte være lige under 100 kr. Barrodsplanter sælger jeg for fra 23, 75 kr til 35 kr/stk, alt efter hvor mange du skal bruge. Du kan se mere på min hjemmeside vinmager@vinmager.dk.
Mvh.
Anders P.
Hej Mikkel
Der findes mange forskellige sorter til vinavl i Danmark, såvel røde som grønne.

Før end du går i gang med dit forehavende skal du gøre dig klart om der er tale om hobbyavl, eller om du måske har planer om erhvervsavl. Har du planer om erhverv er der en del regler og forordninger der skal overholdes, dette gælder allerede ved køb af vinplanterne.

Overvej hvilken type vin du vil lave. Går du efter det ultimative, eller vil du "bare" lave noget vin fra de sorter der er nemmest at pleje, og som er mest hårdføre? Med andre ord der er mange ting der skal gøres, eks. undersøg hvilke sorter der giver dig den ønskede vin, undersøg om de kan trives på din jord. Hvor arbejdskrævende er sorterne og meget mere. Du kan med god fordel kigge på vinavlernes hjemmeside, www.vinavl.dk, hvor du kan finde råd og vejledning.

mvh - en glad vinavler
Bent Købke
Hej Mikkel
Jeg er ganske enig med Anders. Jeg glemte i mit forrige indlæg at henvise til en bog du med fordel kan læse, nemlig "Vinavl i Danmark" af Michael Gundersen og Benny Gensbøl.
MVH
Bent Købke

Stenløse
Hej Mikkel,

Ja Rondo kan sagtens bruges - men er en meget grov drue.. som et madæble, så det er vigtigt du kombinere med anden vinsort. Dansk vinavler forening har masser af andre druer.

God fornøjelse.

Bent Købke
Det er måske lidt forenklet at sige at Rondo er en meget grov drue. Sagen er jo at det ikke er så mange sorter der kan modne helt på vore breddegarder. Netop modenhed er vigtig for et godt resultat. Rondo kan modne her, og på en moden Rondo drue kan der laves rigtig god rødvin. En korrekt vinificeret fuldmoden Rondo er kraftig med god smag. Ikke grov. Jeg er helt enig i, at det ofte er godt at blande flere sorter for at få en "bredere" smag. Men en veltillavet Rondo kan sagtens stå alene.
Mikkel
Er der nogen som har erfaring med Castel på sandet jord og forårs frost udsat? Og hvad med Leon Millot på samme jordtype?
Vil som før skrevet gerne kunne lave en god kraftig vin.
Jeg har i år sat 25 stk. af Regent, Cabernet Carbon og Spatburgunder. Det er meningen de skal være "i blandings druer" så er jeg på udkik efter 2 "bærende sorter hvor Rondo nok bliver den ene med omkring 2/3 og muligvis Castel med 1/3.
Ole Bønsdorff
Dybest set er Danmark et hvidvinsland, men mange gør som Mikkel og kaster sig over rødvinene.

Her i foråret 2012 er de mest populære

Hvide/grønne frilandssorter:
Solaris
Johanitter
Orion

Røde frilandssorter:
Rondo
Regent
Castel

Spisedruer til en varm krog på terassen:
Einset
Venus
(begge kerneløse)

Husk hvis du skal være sikker, skal du bestille planterne inden jul, så har vi dem klar til levering i Maj måned, klar til udplantning. Vi har altid lidt på lager af de mest populære sorter. Se hele sortimentet på: www.vinplanten.dk