Alt om Vin Facebook Twitter Nyhedsbrev

Opslag


De bedste vine til risalamande julen 2020

Test, vi anmelder de bedste vine til julens risalamande.

Alt om vin inviterede branchen til at sende deres bedste bud på vinen til risalamande med den klassiske kirsebærsauce.

Anmeldelse af de vine der klarede sig bedst:


Warres, Otima 10, 10 years Tawny, Porto, Portugal (portvin)
6 stjerner
129 kr. hos Kjær og Sommerfeldt (50cl)
Smagsnoter: Marcipan, kandiseret appelsinskal, rosiner og krydderier. Intens portvin med mange fine lag og en afsluttende let mineralsk flintet afslutning. Portvin i god harmoni mellem frugt, sødme, fylde og friskhed, En perle til prisen.

Niepoort, LBV 2015, Porto, Portugal (portvin)
6 stjerner
150 kr. hos Skjold Burne
Smagsnoter: Kamfer, mørk chokolade, blommer, mørke modne skovbrombær lidt hvid peber. Helstøbt vin der smyger sig om tungen i en herlig symfoni. Kom den gerne på karafffel et par timer inden servering, det vil åbne vinen med alle dens fine facetter.

Menerves, Colheita 2009, Porto, Portugal, (portvin)
5 stjerner
169 kr. v. 2 stk hos Føtex og Bilka
Smagsnoter: Karameliserede noter, ristede nødder, puddersukker og konfiteret appelsinskal. Dyb intens og krydret med en herlig frisk frugtsyre der skærer gennem sødmen og intensiteten i vinen. Vinen er let reduktiv og bør defor hældes på karaffel minimum 1 time inden den serveres. En vin der vokser i glasset.

Demarie, Birbet, Vino Spumante aromatica Dolce, Piemonte, Italien (mousserende)
5 stjerner
99 kr. v. 6 stk hos Rudersdal vin
Smagsnoter: Skovjordbær, hyld, kirsebær og amaretto. Sødmefuld og lækker vin med en herlig mousse og en god syre af rød grape. Lækker sød brachetto. Et anderledes, let og luftigt alternativ som vinen til risalamnden, hvis du tør udfordre de mere traditionelle valg!

Burmester, 10 years Tawny, Porto, Portugal (portvin)
4 stjerner
99 kr. hos Kvickly og Superbrugsen (11/12 - 31/12)
Smagsnoter: Blommer i Madeira, mørk chokolade og mandler. Rund cremet, med puddersukkersødme og en mærkbar alkohol på finalen. Stilsikker portvin i en god prisklasse.

Feuerheerds Anchor Port, 10 years Tawny, Porto, Portugal (portvin)
4 stjerner
89,95 kr. v. 12 stk. hos Philipson Wine
Smagsnoter: Amaretto og kandiserede appelsiner, lyse krydrede sultanas og en fin integreret syre. Lækker stilsikker portvin.

Quinta do Pego, 10 years old Port second edition, Porto, Portugal (portvin)
4 stjerner
329 kr. v. 3 stk hos Jysk Vin
Smagsnoter: Valnødder, smeltet puddersukker, amareno og blommer. Let muldede noter. En rund og smidig portvin der på ingen måde opleves sukkerklistret som Portvin har for vane. En mærkbar alkohol, der gør den til en lækker avec.

Quinta do Pego, 10 years old Port second edition, Porto, Portugal (portvin)
4 stjerner
349 kr. hos Amka
Smagsnoter: Valnødder, smeltet puddersukker, amareno og blommer. Let muldede noter. En rund og smidig portvin der på ingen måde opleves sukkerklistret som Portvin har for vane. En mærkbar alkohol, der gør den til en lækker avec.

Pomele, Aleatico 2019, Cotarella, Lazio, Italien
3 stjerner
155 kr. hos Supermarco (50cl)
Smagsnoter: Forunderlig næse af krydderurt, zar og timian. Små fine skovbær, hyldeblomst og lidt rød grape. Sød og læskende lettilgængelig vin uden de store dikedarer.

Herudover modtog vi flere af vinene fra Frederiksdal Kirsebærvin på Lolland. Kirsebærvinene er et naturligt valg til risalamanden, men da der her er tale om frugtvin har vi valgt at bringe anmeldelserne særskilt her:


Frederiksdal, vin af kirsebær, Late bottled, Lolland, Danmark
149,95 kr. hos Meny (50cl)
Smagsnoter: Det her er en intens kirsebærbombe, mørke intense syrlige kirsebær vinificeret til 14% alkohol. De intense kirsebær krydres af lidt stilkede noter der giver vinen en herlig kant. Et dejligt komplimenterende glas til risalamanden.

Frederiksdal, vin af kirsebær 2018, Lolland, Danmark
140 kr. hos Producenten
Smagsnoter: Tydelige mørke intense syrlige kirsebær i næsen, amaretto og knust kirsebærsten, let skovbund og muld. Fine stilkede noter, en frisk og livgivende syre. Med denne intense kirsebærvin som ledsager til risalamanden kan du undlade at pøse kirsebærsauce på desserten, vinen er rigeligt tilbehør i sig selv.

Frederiksdal, vin af kirsebær, Sur Lie, Lolland, Danmark
189 kr. hos Producenten
Smagsnoter: Meget vinøs kirsebær vin der har lagret med bundfaldet fra gæringen. Lækre kirsebær og amaretto der giver vinen storhed. Vinen har en herlig mudnfylde og lækre lædernoter i afslutningen. Flot og helstøbt.


Vinene er smagt blindt og bedømt på en skala op til 6 stjerner, bedømt på pris/kvalitetsforhold. Smagningen er foretaget november 2020. Kun de bedste af vinene i testen er beskrevet her. Priserne er som oplyst af leverandør, og er typisk tilbudspriser. Vinene er gratis prøver fra leverandøren
Endnu en portvin der vil egne sig til risalamanden, testet november 2020.

Niepoort, Colheita 2009, Porto, Portugal (portvin)
5 stjerner
300 kr. hos Skjold Burne
Smagsnoter: Marcipan, kirsebærsten, blommer, mørk chokolade og let muldede noter (skovbund). En fantstisk harmonisk portvin med god sødme og fin krydring af hvid peber og ikke mindst en fin syre. Flot og helstøbt Colheita fra superstabile Niepoort.