Alt om Vin Facebook Twitter Nyhedsbrev

Opslag


Dansk firma afliver propsmag i vin
Som vindrikker kan man ikke undgå at opleve skuffelsen ved at støde på vine med propsmag. Det er en kedelig oplevelse at åbne en flaske vin, og konstatere at indholdet nærmest er udrikkeligt p.g.a. en støvet, muggen kældersmag. Et fænomen der populært betegnes som: "vinen har prop".

Rapporter viser at helt op til 13% af den europæiske vin er inficeret af "propsmag", en smag der teknisk kommer af stoffet Trichloroanisol (TCA) - eller haloanisol. Der skal uendelig små mængder TCA eller haloanisol til at inficere vinen. Vin for milliarder går tabt.

Korkproppen er ikke altid skurken
Korkprop er ikke altid skurken. TCA forekomster kan også findes i luften på vineriet. Derfor kan man ikke komme "propsmag" 100% til livs ved at bruge skruelåg. Svampesporer med TCA findes i luften og kan sætte sig i træfadene, komme i flasken ved tapning osv.

Dansk firma har løsningen
EU har finansieret et projekt, der kan reducere forekomsten af TCA i vinerierne. Det danske firma "Air Manager Technologies" har udviklet teknologi, der kan knække de inficerede molekyler i vineriet. Helt konkret har Air Manager Technologies i praksis med succes fået bugt med TCA hos en slovensk producent.

Læs historien på DTU.dk