Alt om Vin Facebook Twitter Nyhedsbrev

Opslag


Bordeaux en primeur 2013 rapport

Alt om vin bringer nedenstående rapport modtaget fra Philipson Wine d. 2. april 2014

BORDEAUX PRIMEUR 2013 RAPPORT
Christian Philipson og Jacob Jensen er i denne uge til primeur smagning i Bordeaux, for at undersøge kvaliteten af årgang 2013. Nedenstående finder du deres indtryk af årgangen.

Christian Philipson udtaler:
”For første gang i flere år var der betydeligt færre indkøbere fra Asien og Kina og vi håber det betyder at slottene igen vender sig mod os gamle trofaste vinkunder.
Alt der kunne gå galt i Bordeaux 2013 gik galt. Meget sen blomstring, mangel på sol og nærmest konstant regn og hele 7500 ha ødelagt af hagl resulterede i en meget lille produktion.
2013 er en årgang hvor man skal søge de vine der har frugt og balance, for nogle slotte har haft svært ved at høste perfekt modne druer og det bliver vine der skal drikkes forholdsvist hurtigt og som skal nydes for deres elegance og frugt og ikke for deres kompleksitet og struktur.
Årgang 2013 ville for 20 år siden have været næsten umulig at få noget godt ud af, men moderne landbrug og vinifikation betyder, at der på en række topslotte er blevet tryllet og faktisk lavet ganske gode vine. Vi må nu se om slottene vil besinde sig og sende dem på markedet til lavere priser efter en række år med priser der er blevet drevet alt for højt op af nye vinkunder i Asien og Kina. Vi håber på en forbruger årgang! ”

PAUILLAC & SAINT-ESTÈPHE
Årets primeur smagning startede på Château Lafon-Rochet i St Estèphe. Indtrykket af årgang 2013 her hvor vi smagte St Estèphe og Pauillac, er at det er en årgang i stil med 2002, 1992 og 1993, men teknikken er blevet så meget bedre siden, således at vinene også er bedre end disse 3 årgange. De fleste slotte har haft reducerede høstudbytter, mellem 20 og 50% mindre end et normalt høstår. Emeline Borie, medejer af Ch Grand-Puy-Lacoste og Haut-Batailley, sagde således at de havde høstet 20% mindre, hertil kom en meget streng drueselektion ved sorteringsbordene.

SAINT-JULIEN
Smagningen af årgang 2013 Saint-Julien foregik på 3. Cru slottet Château Lagrange, som er blevet top istandsat af de japanske ejere. Vinene i Saint-Julien var en anelse mere frugtige end i Pauillac og især i St-Estèphe, og disse slotte trådte frem som de bedste: Gruaud-Larose (med 2/3 mindre høstudbytte end normalt), Talbot og Beychevelle.
Det store samtaleemne ved årets smagninger er selvfølgelig hvad prisen bliver, og taget i forhold til kvaliteten, burde priserne falde dramatisk, men da der generelt er ca. 40% mindre høstudbytte i Médoc, så er spørgsmålet om det vil ske. Vi håber det naturligvis, for så ville vi igen have en ”forbrugerens årgang” som kunne bringe Cru Classé tilbage i de danske vinelskeres hjem.

MARGAUX
Indtrykket af 2013 Margaux er en mere ujævn årgang, hvor man skal (se) smage sig godt for så at sige. Flere slotte bar præg af at have haft problemer med modenheden i druerne, på trods af ny teknik og hård selektion.
Vi har også bemærket at der er langt færre indkøbere fra Asien, Rusland og USA end hvad vi ellers har set de sidste 4-5 år. Med en dalende interesse fra de oversøiske lande og Rusland, kan vi håbe på at afsætningen skal ske i Europa og at priserne dermed bliver mere forbrugervenlige.

MÉDOC & HAUT-MÉDOC
Médoc og Haut-Médoc smagningen foregik på Château Clarke i Listrac, som ejes af familien Rothschild. Mens rammerne om smagningen var i topklasse, så var den svingende kvalitet i vinene ikke topklasse. De gennemgående problemer med umodne Cabernet Sauvignon druer og udvandede Merlot druer trådte meget klart frem på denne smagning, hvor kun de bedste slotte har frembragt vine af acceptabel kvalitet. Vi noterede os god kvalitet fra følgende klassiske slotte: Cantemerle, Sociando-Mallet, Chasse-Spleen, Tour Carnet, Sénéjac. Men også vores egen leverandør Vincent Fabre fra Château Lamothe-Cissac og Château La Tonnelle har lavet vine med fokus på frugt og hurtigt drikbarhed. Nu kan vi så blot håbe på at slotsejerne vil benytte denne årgang til at nedsætte priserne så disse vine kan vinde forbrugerne tilbage.

POMEROL & SAINT-EMILION
Pomerol smagningen foregik på Château Gazin og Saint-Emilion smagningen på Château La Dominique. Disse 2 områder smager normalt frugtigt og indtagende, men det var ikke tilfældet i år, hvor der har været problemer på de fleste slotte med manglende modenhed i Merlot druerne. Flere berømte winemakere så som Jean-Pierre Moueix og Michel Rolland udtaler at det har været den mest komplicerede og dyreste årgang at lave, men takket været den moderne teknik har det rent faktisk været muligt at lave vine på et acceptabelt niveau. Som Michel Rolland udtrykker det: ”Grape growing under these conditions 20 years ago would have been impossible. Thanks to huge advancements in modern winemaking technology, it’s now possible to make attractive wines in such a tumultuous year.”
Problemet er blot at kun de mest velhavende slotte har udstyret og verdensklasse ønologer til at redde høsten, og resten har måttet kæmpe med umodne druer og manglende volume.

PESSAC-LÉOGNAN
Dette var kontrasternes smagning: mens rødvinene var svingende i kvalitet med nogle at de samme karaktertræk af umodenhed og manglende balance som i Médoc, nåede vi dagens højdepunkt med de tørre hvidvine fra Pessac-Léognan. En flot, dansende syre danner skelettet i de fleste af disse meget store hvidvine, hvor kun få slotte har lavet kedelig vin i 2013, ofte fordi man har brugt for meget nyt egetræsfad. Formodentlig bliver 2013 Pessac-Léognan Blanc en mindeværdig årgang med meget lang levetid.

SAUTERNES
Som tilfældet ofte er i mellemårgange som 2013, hvor rødvinene er meget uhomogene og kvaliteten svingende, så er det lykkedes Sauternes at lave en god årgang. Der er en fin, elegant underliggende syre som balancerer fedmen og sødmen. Kun få slotte var lidt ”blommede”, langt de fleste har lavet store vine, som vil klare sig længe. Doisy-Védrines og Lafaurie-Peyraguy stod frem som nogle af de bedste. Også vores egen Château Piada 2013 tegner til at blive en fantastisk vin.


Med venlig hilsen