Alt om Vin Facebook Twitter Nyhedsbrev

Opslag


Cava vil op i Champagne klassen
Den spanske mousserende Cava skal nu for alvor tage konkurrencen op med de mere prestigefyldte Champagnevine.

Cava er samtidig betegnelsen på det kontrollerede vindistrikt i Katalonien. Cava laves for hovedparten på de lokale druer macabeu, parellada og xarel·lo, men også de internationale druer der anvendes til Champagne, Chardonnay og Pinot Noir er tilladt i produktionen af Cava.

Een af de førende producenter vil nu, iføge Decanter, skabe et nyt kvalitetområde for at øge kravene til de mousserende vine. Raventos mener at Cava har et noget blakket image, og der er for mange Cavaer af lav kvalitet. Ansøgningen forventes indleveret i foråret 2013.

Den nye område og kvalitetsbetegnelse skal være Conca Del Riu Anoia, og dække et mindre geografisk område i Anoia dalen. Der skal stilles langt større krav til produktions- og vinifikationsmetoder. Eksempelvis skal høstudbyttet reduceres markant, der skal dyrkes efter økolgiske principper og kun høsten fra de ældre vinstokke må indgå i vinen. For at give vinen typicitet skal kun de lokale druer kunne anvendes i dette nye mousserende område.

Det skal blive spændende at følge udviklingen. Allerede i dag laves der Cava af meget høj klasse, men også i meget svingende kvaliteter. Derfor kan der være god mening i at lave en mere eksklusiv mousserende vin fra Katalonien med stabil høj kvalitet, men det er lidt svært at forestille sig at vi i fremtiden kommer til at bede om et glas “Anoia” på linie med den måde vi i dag beder om et glas Champagne eller for den sag skyld et glas Cava. Og det er da heller ikke alle Cava producenter der er lige begejstrede for dette initiativ, da de mener det ville være mere hensigtsmæssigt at løfte bundniveauet på Cava, og derigennem styrke Cavaens image.