Alt om Vin Facebook Twitter Nyhedsbrev

Opslag


Ejerne i marken på Le Puy
Bordeaux slottet Le Puy vil have sin helt egen appelation

AOC, appellation d'origine contrôlée, kan oversættes til kontrolleret oprindelsessted, og anvendes indenfor fransk vin for de bedste vine. Således er Bordeaux, Cotes du Rhone og Bourgogne eksempler på områder benævnt som AOC’er. For hvert AOC gælder specifikke regler for hvilke druesorter der må anvendes, høstudbytte, høstkvalitet med mere. Indenfor de større AOC’er, eksempelvis Bordeaux, kan der findes underområder med mere specifikke regler for dyrkning, eksempelvis findes Medoc i Bordeaux, hvor der til de røde vine stilles krav om et minimum af Cabernet Sauvignon i vinen. Normalt når man taler om AOC’er er der tale om større områder, men i nogle tilfælde tildeles helt ned til enkeltmarker sin egen AOC. I Frankrig er der i dag 7 vinmarker der er tildelt deres helt egen AOC, eksempelvis Chateau Grillet fra Rhonedalen og Romanee Conti fra Bourgogne.

Det er forbundet med stor prestige og der er stor økonomisk gevinst ved at have sin helt egen AOC. Måske derfor søger Bordeaux vinslottet Chateau Le Puy, i AOC Francs Côtes de Bordeaux om sin helt egen AOC for en enkelt vinmark. Ejerene af Le Puy, Jean-Pierre og Pascal Amoreau, fortæller at de hvert år har problemer med at få een af deres vine godkendt af INAO. Organisationen INAO kontrollerer hvert år om vinene fra de enkelte slotte kan leve op til kvalitetskravene for et AOC. Vinen der er tale om har ikke typiciteten for vinene fra Franc Cotes de Bordeaux AOC, men vurderes altid til at være en topvin. Sagen er at vinen laves af druer der kommer fra en enkelt parcel hvor jordbundsforholdene er helt unikke med kalk og skiffer i undergrunden. Netop derfor håber ejerene af Chateau Le Puy at INAO vil godkende denne enkelt parcel som et selvstændigt AOC. Ejerne har støtte fra de øvrige producenter i Francs Côtes de Bordeaux, og de håber at blive den 8. godkendte enkeltmarks AOC i Frankrig i løbet af 2014.

AOC er den franske betegnelse for et kavlitetsområde. Andre vinlande bruger samme systemer, eksempelvis kalder man det i Italien for et DOC område i Spanien et D.O. og i USA et AVA. Andre lande har på samme måde enkelt vingårde godkendt som et særskilt område, eksempelvis har Supertoscaneren Sassicaia sit helt eget DOC.