Alt om Vin Facebook Twitter Nyhedsbrev

Opslag


Vin kan matche maden men kan den matche dine gæster
Hvilken vin passer til maden og hvilken vin passer til dine gæster.

Har du prøvet at byde middagsgæster 3 forskellige flasker vin som passer rimeligt til middagsretten? Hvis du skænker en mundfuld af hver vin og lader gæsterne finde hvilken vin de bedst kan lide, vil du se at der langtfra er enighed om hvilken flaske der er bedst. Dette gælder også selvom en flaske måske netop er den som vi eksperter anbefaler varmt til din middags ret.

Dette dilemma har den amerikanske Master of Wine Tim Hanni arbejdet med i en årrække. Han har prøvet at udvikle systemer og test der ved hjælp af simple spørgsmål inddeler os i 4 forskellige typer vindrikkere. Når vi kender vores ”type” er teorien at vi nemmere kan finde den vin vi sætter pris på. Er du Sweet-Typen, HyperSensitive-Typen, Sensitive-Typen eller Tolerant-Typen?

Test dig selv
På dette link kan du blandt 24 både vinrelaterede og ikke vinrelaterede præferencer vælge hvad du elsker/hader og hurtigt finde din type. Det er ganske underholdende og udover konkrete forslag til vin får du bonus information om dig selv som fx ”tidligt i livet drømte du måske om en fremtid som kunstner”

Kompromis når du skal lave vin og mad match
Vi har prøvet testen og finder den interassant, omend den virker forsimplet og vi er ikke overbevist om den vil sikre et godt vin-mad match. Men underholdende er den selvom vi stadig ikke begriber betydningen af om vi kan lide bløde håndklæder.

Dilemmaet er klassisk, du server en middagsret til 5 kvinder og 5 mænd, hvilken vin skal du servere. Hvilken vin passer til maden og hvilken passer til hver af de 10 personer. I denne situation vil det være en god start at vælge en eller to vine som matcher maden, men samtidig tænke på at selskabet både består af mænd (som typisk foretrækker tørre vine) og kvinder (som typisk foretrækker mindre tørre vine).

Læs mere
Hvis din interesse er vakt har Tim Hanni i januar 2013 udgive bogen ” Why You Like the Wines You Like: Changing the way the world thinks about wine” som kan købes for 190 Kr incl. forsendelse til Danmark hos Amazon , hvor du også kan læse mere om Tim’s koncept.

I beskrivelsen af bogen beskriver Tim sin mission som “at lære alle at matche vin med vindrikkeren i stedet for maden” En mission som startede langt tidligere og bl.a. er beskrevet i Washington Post tilbage i 2008. Læs artikel fra 2008 ”Which Wine Drinker Are You” Læs mere