Alt om Vin Facebook Twitter Nyhedsbrev

Opslag


Jens Skovgaard med sin Æbleisvin
Dansk frugtvin skal på vinkortet hos toprestauranterne

Da Alt om vin taler med Jens Skovgaard, formanden for den nystiftede forening “Dansk forum for cider og frugtvin”, er der ingen tvivl om at vi har at gøre med en entusiast.

Da Alt om vin spørger, hvad vi skal med endnu en vinavlerforening forklarer Jens at han udover frugtvin også laver vin af druer, men at hans virke som frugtvinsavler ikke hører under foreningen af danske vinavlere, og han derfor har haft svært ved at finde ligesindede at dele erfaringer med. Jens påpeger at især vinskuerne har været med til at udvikle dansk vin, og at eet af den nye forenings første tiltag da netop også bliver at etablere et vinskue for dansk frugtvin. Vinskuet er planlagt til at foregå i maj. For indeværende er der ikke et program, men Cider, Kirsebærvin og Hybenvin vil være blot nogle af de vine der skal bedømmes.

Målet er at komme på de Nordiske toprestauranters vinkort
Målet er at vi skal skabe nogle unikke nordiske vine af de frugter der trives i Danmark. Jens fortæller at når han viser rundt i hans vingård, Cold Hand Winery i Randers, pelejer han at fortælle at de 120 vinstokke han har, her er han 25% bagud på kvalitet i forhold til tyske kollegaer, mens hans æbler er 25% foran. Så for Jens er det en helt naturlig vej at gå for dansk vinavl. Målsætningen er at lave dansk vin at så høj kvalitet at de kan være en naturlig del af de nordiske toprestauranters vinkort. Foreningen har da også opbakning fra andre danske druevinsavlere, eksempelvis var Sven Moesgård fra Skærsøgaard, en af Danmarks mest succefulde vinavlere med til det stiftende møde i foreningen. Skærsøgaard er også begyndt at producere såvel cider som diverse Calvados inspirerede likører og spiritus. Foreningen regner med at have tilslutning fra små hundrede medlemmer inden udgangen af 2013.

Endnu findes der ikke en samlet oversigt over de danske frugtvine, men nogle af vinene fra Cold Hand Winery kan købes hos H.J. Hansen, der også fører en del andre danske vine og frugtvine, herunder de nok mest omtalte frugtvine, nemlig kirsebærvinene fra Frederiksdal Gods. Desværre kan man ikke købe den meget roste “æbleisvin” som Jens laver på Cold Hand Winery, efter inspiration fra en Canadarejse.

Hos Alt om vin ser vi spændt frem til udviklingen af vine med Nordisk præg. Man kan sige at etableringen af en forening nok er noget af det mest danske man kan forestille sig, så så langt så godt, nu ligger der hårdt arbejde forude, for at bevise foreningens beretigelse.

Lidt facts
Foreningen “Dansk forum for cider og frugtvin”, blev stiftet d. 27/10-2012
Foreningens formand er Jens Skovgaard
Endnu har foreningen ingen hjemmeside, men Jens Skovgaards egen Cold Hand Winery hjemmeside kan ses
HER, hvor du også kan se lidt mere om Jens Skovgaard