Alt om Vin Facebook Twitter Nyhedsbrev

Opslag


Dansk vinhøst 2012 er i gang
Fyn - sen og uensartet modning
Alt om Vin har talt med nogle af de førende danske vingårde om høsten. Der tegner sig et lidt broget billed. Generelt er 2012 et udfordrende år for de mere end 80 danske kommercielle vingårde. Jan Nyholmgaard, formand for brancheforeningen Danske Vingårde og ejer af Nyholmgaard vin på Fyn fortæller til Alt om Vin at høsten sættes i gang tidligst 15. oktober. 2012 giver en udfordring mht. modenhed, og især blomstringen var noget nær en katastrofe. Blomstringen foregik over 4-5 uger, mod normalt 10 dage. Det betyder at druerne er blevet uensartet i størrelse og modenhed. På Nyholmgaard høster man de 4,5 hektar vinmarker med maskine.

Chaptalisering - ekstra sukkertilsætning
Formanden Jan Nyholmgaard fortæller at han på baggrund af den sløje vinsæson, på Dansk Vingårdes vegne, har ansøgt EU om mulighed for ekstraordinært at tilsætte ekstra sukker ifm. gæringen i 2012. I Normalår må man i Danmark tilsætte sukker ifm. vinifikationen således at alkoholprocenten øges med op til 3%, men Danske Vingårde har ansøgt EU om tilladelse til i år at øge alkoholprocenten med op til 3,5%. Tilsætningen af sukker kaldes Chaptalisering, og er en metode til at kompensere for manglende modenhed.

Jylland - lille høst og sen modning og ingen rødvin
Sven Moesgård fra Skærsøgaard vin ved Kolding fortæller at høsten bliver 25% af normalen i år. På Skærsøgaard har man høstet de første druer der skal anvendes til de mousserende vine. Men generelt høster man noget senere end i normalår. Sven fortæller til Alt om Vin at der i 2012 ikke vil blive produceret rødvin på Skærsøgaard, men at man vil fokusere på de mousserende vine, hvor frugtsyren i druerne er vigtigere end modenhed. Skærsøgaard er kendt for sine mousserende vine, og vi har tidligere fortalt om de internationale udemærkelser som vinene fra Skærsøgaard har modtaget.

På Skærsøgaard høster man i hånden. Det er så populært at høste, at man på Skærsøgaard skal ansøge om at komme på listen over høstere der bliver inviteret. Man kan ansøge om at komme på listen ved at sende en mail på: info@dansk-vin.dk

I Avedøre kan du deltage i høsten 13. og 14. oktober
På Dansk Vincenter i Avedøre er man noget mere optimistiske omkring høsten. Her tegner sig et billede af en god høst, omend modenheden indtræffer sent. Der er en god mængde og vi er godt tilfredse med udviklingen siger Torben Andreasen. Høsten af de 3 hektar vinmarker, hvoraf hovedparten er den blå Rondodrue planlægges at forgå den 13. og 14. oktober. Hvis du har lyst til at være med kan du læse mere om vinhøsten og tilmelde dig via Dansk Vincenters hjemmeside (klik her )