Alt om Vin Facebook Twitter Nyhedsbrev

Opslag


Bordeaux en primeur 2011, hurtigt indblik

Hvide og søde lover godt. Røde er mere brogede, med højre breds Merlot bedre end venstre breds Cabernet.

Den store koordinerede Bordeaux 2011 en primeur smagning foregik i uge 14. Hovedkonklusionerne når man læser beretningerne er:

De hvide og de søde tegner godt. Den kolde sommer har givet dem en liflig sprøhed og klar frugt. De ædelsøde modnede perfekt og ensartet.

De røde er frugtrige, spændstige, men mangler lidt koncentration. Der er dog store variationer fra slot til slot. Generelt præsterer højrebred Merlot fra de lerede jorde bedre end venstrebreds Cabernet fra de stenede.

Der er flere der sammenligner årgangen med 2001, der hos Parker groft sagt scorede 98 point for søde, 90 for højre- og 88 for venstrebred.

De første vine frigives til salg i løbet af april, og priserne forventes tilbage på 2008 niveau, og ihvertfald et ganske betydeligt fald fra topårgangene 2009 og 2010. Rygter vil vide at enkelte 1. cru vine sættes på markedet til omkring 250 euro flasken mod sidste års ca. 600 euro. Generelt forventes et fald på 30 - 50% ift. 2010.
Kokkedal
Sara Jansen og Christian Philipson var i forgangne uge til primeur smagning i Bordeaux, for at undersøge kvaliteten af årgang 2011. Nedenstående finder du deres indtryk af årgangen.

Overflod af vejmæssige udfordringer
Efter de 2 super årgange 2009 og 2010, var 2011 en større udfordring med et så usædvanligt vejr, at det ville være umuligt at forvente et ensartet resultat fra Bordeaux.
Et usædvanligt varmt og tørt forår fremkaldte en tidlig men god og ensartet blomstring hvilket tydede på et godt høstudbytte. En vedvarende tørke helt ind i juli ændrer dog situationen. Effekten af denne langvarige tørke varierede meget efter hvilken jorbund vinstokkenen vokser på. Kalkholdig jord og kalkholdig ler er normalt altid velforsynet med vand og lider derfor ikke særligt i tørkeperioder. Her var fordelen klart for højre bred: Saint-Emilion og Pomerol mens de mere grusede områder i Medoc og især Graves og Pessac-Léognan led.
Heldigvis var juli måned ikke var så varm som normalt, og vinstokkene lukkede derfor ikke helt ned men modningen af druerne forgik i stærkt nedsat tempo. Mange af vinene er i dag markeret af dette problem ved tørhed og mangel på dybde i frugten.
Regnen kom til gengæld i august og d. 1. september, hærgede et voldsomt haglvejr Saint-Estèphe og en del af Saint-Emilion hvilket gik ud over bl.a. Cos d'Estournel, Montrose og Cos Labory.
Af frygt for angreb af råd begyndte en del at høste allerede den 5. september. Nogle dage senere vendte det gode vejr tilbage og belønnede dem der havde taget chancen og ventet. Regnen kom dog tilbage henover midten af september for igen at blive afløst af godt vejr henmod slutningen af måneden. Under høsten var sortering nøgleordet og det galdt om bedst muligt at få fjernet eventuelle skoldede druer, ufuldstændig veraison og angreb af råd.

Vinder-druen i 2011: Merlot
1. stop var Saint-Emilion smagning på Château Soutard. Vinene herfra er svingende i kvalitet men der er enkelte perler såsom Château Soutard og Château Troplong Mondot.
Til Pomerol smagningen på Château Beauregard stod det dog klart, at den tidligt modnede drue Merlot syntes at være vinderen i årgang 2011 og Cru’erne i Pomerol leverer den mest ensartede kvalitet i årgang 2011. Vinene er generelt cremede, lette og elegante med en ikke så kraftig men pæn struktur – et gennemgående flot niveau.

Vanskeligere på venstre bred
På venstre bred er den senere modne Cabernet drue kongen og kvaliteten virker en del mere svingende . Det står hurtigt klart at de slotte der har udført den strengeste selektering af druerne klarer sig bedst. De bedste er elegante med rimelig struktur og frisk rød frugt – vine der vil være forholdsvis hurtigt drikkemodne.
Vinene fra St. Julien, Pauillac og St. Estèphe vidner også om udfordringerne i 2011. Visse vine overrasker dog med flot kvalitet og stor elegance – Imponerende og vidne om hvor dygtige de kan være i Bordeaux til at lave vin, når man kan få så flotte vine fra en årgang med så mange klimatiske forhindringer. Især Pichon Longueville Comtesse de Lalande er charmerende og elegant og man mærker hvordan indholdet af Merlot spiller ind.

Hvid vinder over rød i Graves og Pessec-Léognan
Det nyrenoverede Château de Fieuzal var rammen om fremvisningen af Graves og Pessac-Léognan. De røde druer syntes at have haft det sværest i Pessac-Léognan og Graves. Pga den mere drænende jordbund, har det været svært at holde på fugten her og da tørken for alvor satte ind i forsommeren modningen af druerne. Umodne noter går igen i mange af vinene men nogle klarer sig dog igennem. Hvidvinene virker til gengæld utroligt lovende.

Dejlig flydende guld i Sauternes og Barsac
Sidste stop var på Château Kirwan hvor de søde Sauternes og Barsac vine blev vist frem. En meget opmuntrende afslutning. Kvaliteten er flot og især Rieussec, Lafaurie-Peyraguey og Suduiraut er fantastisk cremede og velbalancerede med frisk syre, moden frugt og flot botrytis-karakter.

Årgang 2011 – alt i alt bedre end forventet
En årgang af meget svingende kvalitet for rødvinene, hvor kvaliteten svinger fra under middel til flot. De slotte der har opnået de bedste resultater med især Cabernet Sauvignon lader til at være dem der har udført den hårdeste sortering af druerne. Til gengæld imponerede de tørre hvide vine fra Graves og Pessac-Léognan og de søde vine fra Sauternes og Barsac med et samlet højt niveau.
Rødvinene fra årgang 2011 kan sammenlignes med årgang 2001 og 2004 – de vil generelt blive hurtigere modne, nogle vil aldrig miste det grønne mens andre vil udvikle sig til elegante vine med fokus på de røde frugtnoter – charmerende, klassiske Bordeaux vine.
2011 ser ud til at bliver en årgang hvor man skal se sig for og afvente om slottenes prissætning, vil afspejle årgangens mere svingende kvalitet. Rygterne svirrer dog om et mærkbart fald i priserne. 2011 kan blive en årgang hvor der bliver mulighed for at gøre nogle gode køb.


Med venlig hilsen/Best regards