Alt om Vin Facebook Twitter Nyhedsbrev

Opslag


Ikke et ord om stjerner!

Noma har gjort det igen. Altså gjort sig positivt bemærket. I april udgaven af det internationale vinmagsasin Decanter fremhæves Noma på baggrund af deres vinkort. Ikke fordi det er en kæmpebog eller megalang vinliste, men netop fordi Noma har skåret vinkortet ned til kernen. Som skribenten Tom Harrows bemærker, det er ingen kunst at have et alenlangt vinkort, kunsten er at udvælge vine der passer. Noma har til overflod valgt utraditionelle vine, og Harrows noterer sig at der på Noma er flere Blaufränkisch vine end klassiske Bordeauxer.

Meget rammende skriver Harrows om hvordan et omfangsrigt vinkort kan i flere kvarter kan optage den ene part af et godt 2 mands selskab! Et kort vinkort kan være en hel befrielse, og signalerer at restauranten har tænkt over vinvalget for en.

Måske vi alligevel skal runde det med stjernerne alligevel! Sidste år skrev vi om Bib kategorien, der ofte er meget mere interessant end Stjernerestauranterne. Michaelin guiden tildeler nemlig Bib Gourmand titlen til restauranter der vurderes til at servere god mad til rimelige priser! Således befinder Bib Gourmand restauranterne sig i et helt andet prisleje end Stjernerestauranterne. Sidste år var et af de helt store hit på denne liste Frederiksberg restauranten Enomani, der har et særdeles flot vinkort, og tidligere har vundet Gerricke prisen "årets udskænkning".

Og så kommer det med stjernerne alligevel. Restaurant Relæ der sidste år fik tildelt en Bib, er noget overraskende her i 2012 blevet tildelt en Michelin stjerne. Relæ har som Noma netop et forholdsvis begrænset vinkort, og med vine som vi normalt ikke ser på supermarkedshylderne. Et hurtig kig på deres vinkort viser at de har mange vine fra Jura, Anjou, Touraine og andre mindre kendte områder.

Og ja, Noma bliver hædret i Decanter, men det lykkedes dem ikke at få den 3. stjerne i Michelin guiden.

2012 listen over Michelin stjerner og Bib:
(Cph tangerer med ialt 14 stjerner 2009 niveauet)

2 stjerner
- Noma

1 stjerne
- Geranium (ny ift 2011)
- Grønbech & Churchill (ny ift 2011)
- Relæ (ny ift 2011)
- Den Røde Cottage (ny ift 2011)
- Herman i Nimb
- Kokkeriet
- Restaurant AOC
- Kiin Kiin
- Formel B
- Søllerød Kro
- Kong Hans' Kælder
- Era Ora

Bib Gourmand
- Marv og Ben (ny ift 2011)
- Orangeriet
- Enomania
- Mêlée
- Søren K
- Restauranten på Skovshoved Hotel
- Frederiks Have
- Restaurant Kanalen
- Kødbyens Fiskebar
- L’Altro
- Le Sommelier
- Famo