Alt om Vin Facebook Twitter Nyhedsbrev

Opslag


Endeløse Rioja vinmarker
Liberalisering af EU vinlov kan 6 doble Rioja produktion
For at gøre vinproduktionen i Europa mere konkurrencedygtig lægger EU op til at liberalisere retten til at plante flere vinstokke. Dette kan betyde at eksempelvis Bordeaux kan udvide det tilplantede areal fra i dag 120.000 hektar til 220.000 hektar i 2019 hvis forslaget gennemføres. I Rioja vil en evt. ændring betyde at man kan 6 doble det tilplantede areal!

Liberaliseringen vil også betyde at man kan plante vin i alle 27 EU lande. I skrivende stund er det ikke klart hvilken betydning det har for Dansk vinavl, der i dag under EU har ret til 99 hektar kommercielle vinmarker.

Paradoksalt nok kæmpede den danske landbrugskommisær Marianne Fischer Boel i 2009 for at vinbønderne skulle rive deres vinstokke op ved rode! Eksempelvis blev vinbønderne i Bordeaux, via økonomisk kompensation tilskyndet til at rive deres vinmarker op, for ikke at bidrage til den globale vinsø!

Diverse brancheorganisationer har allerede protesteret over forslaget, og der arbejdes i kulisserne for at skabe et flertal mod denne liberalisering der skal træde i kraft i 2016 med fuld effekt engang i 2019.