Alt om Vin Facebook Twitter Nyhedsbrev

Opslag


Nyholmgaard på Fyn har købt en varmekanon som denne, der kan køres rundt i markerne ved forårsfrost
2011 en lille dansk årgang
2011 har været udfordrende for de danske vinavlere. I maj måned kunne vi her på aov.dk skrive om hvordan nattefrost havde ødelagt den førsteknopskydning hos de danske vinavlere. Allerede her var de danske vinavlere sat tidsmæssigt og også mængdemæssigt tilbage. Sidenhen har de danske vinavlere været udfordret af en usædvanlig våd sommer. Det har således været noget af en udfordring at få den relativt lille høst moden.

Det generellle billede for 2011 høsten er at den mængdemæssigt er nede på en tredjedel af normalen. Der er dog store variationer i billedet. Lille Gadegård på Bornholm har ikke fået noget udbytte overhovedet i 2011, mens Dansk Vincenter ved Avedøre har høstet ca. 50% af normalen, og rapporterer om en helt tilfredsstillende kvalitet. Den stort anlagte Nyholmgård på Fyn, der med sine 11.000 vinstokke er en af Danmarks største vingårde, er nede på et udbytte på ca. 5% af det forventede. Nyholmgaard var hårdt ramt af frosten. Jan Nyholmgaard forbereder sig på at forårsfrosten kan blive et tilbagevendende fænomen, og har netop investeret i et varslingssystem og varmekanoner der i fremtiden kan sættes ind ved forårsfrost.

Hos Utopia i Nordsjælland har man heller ikke haft den høst man kunne ønske sig. Her er man nede på en tredjedel af normalen. Til gengæld fortæller Søren Hartvig hvordan den hvide sort, Solaris, har været udsat for Botrytis, eller det vi kender som ædel råddenskab. Det er netop ædel råddenskab der er med til at give de søde Sauternes vine deres særkende. Søren fortæller at han flere gange har oplevet dette fænomen, og udelukker ikke at der kan være basis for at lave ædelsøde danske vine i fremtiden.

Alt i alt kommer der altså en del færre danske vine på markedet end vi har set de tidligere år, når 2011 årgangen frigives til sommer.