Alt om Vin Facebook Twitter Nyhedsbrev

Opslag


De nye Loire klassifikationer omhandler søde hvidvine lavet på Chenin Blanc druen
Ny Cru klassifikation, i Loire

Bordeaux er kendt for sin 1855 klassifikation, en klassifikation der var med til at inspirere Cru Bourgeois og St. Emilion klassifikationerne. Bourgogne har sin helt egen klassifikation hvor Grand Cru står over 1. crû - lige modsat St. Emilion. Cotes du Rhone har en helt tredje klassifikation med udvalgte Cru områder. Cru er fransk og betyder "vækst".

Nu kommer Loire dalen med på vognen med deres egen Cru klassifikation. Den franske organisation INAO, der har ansvaret for at beskytte og regulere den geografiske opindelse af lokale franske landbrugsvarer, eksempelvis Camembert, Roquefort og Champagne, godkendte det nye Cru system for Loire dalen d. 28. september 2011. For at det formelt kan træde i kraft skal landbrugsministeren endeligt godkende klassifikationen, men det betragtes som en formsag.

I første omgang er der tale om en meget begrænset klassifikation, med 2 mindre områder der er klassificeret som henholdsvis Grand crû og 1. crû. Områderne der klassificeres er:

Quarts de Chaume Grand Cru
og
Coteaux du Layon Premier Cru Chaume

For begge områder er der tale om dessertvine lavet på Chenin Blanc druen, og der er opsat høje krav til høsten.

For Grand Cru området er der tale om et max. høstudbytte på 20 hektoliter/hektar, og et sukkerindhold der som minimum modsvarer 18,5% potentiel alkolhol.
For 1. crû området er de tilsvarende tal 25 hektoliter/hektar og 16,5% potentiel alkohol