Alt om Vin Facebook Twitter Nyhedsbrev

Opslag


Et vue over "Beaunesalen" hvorfra auktionen foregår
Rekordpriser på den årlige Beaune auktion
Den traditionsrige velgørenhedsauktion "Hospice de Beaune" der siden 1851 er afviklet hver den 3. søndag i Novemeber, bruges af markedet til at give et fingerpeg om prisudviklingen for Bourgognevine. Da der er tale om en velgørenhedsauktion kan man ikke direkte oversætte de indhentede priser på denne auktion til det øvrige "kommercielle" marked.

En velgørende auktion
Vinene på auktionen kommer fra "Domain de Hospice de Beaune" en velgørende organisation med godt 60 hektar Bourgognemarker, hvoraf hovedparten er klassificeret som 1'er og Grand Crû. På auktionen bortauktioneres vinen i hele tønder - en tønde forventes at kunne omsættes til 288 flasker tappet vin.

Auktionen i 2010 gav rekordhøje priser
På 2010 auktionen blev i alt 543 tønder sat på auktion. Det var 156 færre end i 2009, hvilket skyldes den noget mindre høst i 2010. De 543 tønder indbragte totalt 38 mill. kroner. I forhold til 2009 auktionen der ellers indbragte ganske godt, steg priserne på de røde vine med 12,5% og de hvide med hele 15,7%. Dette er sket til trods for at 2010 årgangen ikke vurderes at være på højde med 2009. Måske det skyldes at der er kommet nye aktører på markedet.

Kineserne blander sig
Det har efterhånden været kendt et stykke tid at Kinesiske forbrugere har været med til at skrue priserne på Bordeauxvin i vejret. Måske netop derfor havde man også på forhånd gjort lidt for at promovere Beaune auktionen overfor det Kinesiske publikum. Strategien ser ud til at have båret frugt. Det Asiatiske marked overhalede for første gang USA som største aftager udenfor Europa.

Det skal blive spændende at følge om prisudviklingen på Beaune auktionen vil følge med over på den øvrige del af vinene fra 2010 årgangen. Rent logisk burde det ikke ske, da 2009 til stadighed vurderes til at være en noget bedre årgang end 2010.