Alt om Vin Facebook Twitter Nyhedsbrev

Opslag

Sandra Nanette Midholm Skriver
KRUG og Kokkeriet i hed flirt
Krug er dronningen af champagne.

Billedet på perfektion hvad enten det handler om branding, design, druebehandling, vinifikation eller traditioner.

Med andre ord: Krug er fuldstændig umulig at komme udenom, hvis man vil lære om eller beskæftige sig med champagne.

Og lige så meget som Krug er kendt for gennemgribende, kompromisløs kvalitet, lige så lidt er huset kendt for sin fornyelse.

Opskriften på Krug
...består af førstegæring på små fade og derpå langtids-andengæring og efterfølgende flaskelagring i mindst fem-syv år for Grande Cuvée og mere end ti år for årgangsvinene. Grande Cuvéen, husets flagskib, kan være blandet af ikke mindre end 180 forskellige vine, der, når du smager den, er mellem 6-18 år gamle.

"Vi tror ikke på degorgement"
Et begreb som man bl.a. ser vinjournalister lægge stigende vægt på er, hvornår flasken bliver degorgeret. En prioritet som Julie Cavil, en petite, engelsktalende kvinde med skarp, fransk accent og winemaker og ansigt for Krug udadtil, indtil videre ikke deler - selvom der vist er betydeligt mere end én, der mener, at tidspunktet for hvornår vinen skilles fra sit smagsgivende bundfald, er ganske betydelig for udtrykket i den færdige champagne.

Derimod havde Krug bragt en anden spændende pointe med fra slottet i Champagne til den intime smagning og overdådige frokost på gourmetrestauranten Kokkeriet i København:

Glas og meningen med livet
2 gange blev husets "standard cuvée" serveret (en titel med ikke så få ironiske undertoner, da niveauet er sindssygt højt - og prisen ligeså): Krug Grande Cuvée.

Først til velkomst i et klassisk, tulipanformet champagneglas akkompagneret af velkomstsnacks samt en "amousse bouche" bestående af crèmet parfait og skind af unghane og modigt tilsat rå reje og et par gennemtrængende grønne kviste dild - mens den anden gang blev hældt op i mere rummelige vinglas.
Forskellen på (den samme!) champagne var slående. I det lange glas fremstod cuvéen slank og forfriskende med indslag af grønne skud og ærter, frisk frugt, vanille (fra fadet) og kandiseret citrusfrugt. En meget fyldig champagne, der nemt kan fungere til mad.
Det fik den lov til at bevise i anden runde i det større glas til en charmerende servering med kanin, friskrevet, hvid trøffel og hasselnød. Nu en næsten helt anden og mere oppulent vin med indslag af røde bær som hindbær og kirsebær, endnu mere gennemtrængende vanille (tænk crème brûlée), i samme tanke smør, moden frugt, chokolade samt lidt à la cognac, da træet næsten får mere at sige i dette glas.

Krug = smagen af 'humør'
Alle champagner fra Krug's kældre har en fantastisk "ro" over sig og en misundelsesværdig modenhed og balance mellem insisterende syre og fyldig, sødlig fornemmelse i munden. Ifølge Julie er det i kældrene, når vinene blandes, at forvandlingen sker. Champagnen er en historie over det humør og den stemning tilsmagerne var i på tidspunktet. Man må jo dermed konkludere, at det er nogle intelligente (og ret glade) mennesker, der betræder jorden omkring slottet i Reims.

---

Smagt og drukket:

Krug Grande Cuvée

Krug Clos du Mesnil 1998: meget aromatisk og citruspræget. Granny Smith-æbler og syrlig sandkage. En del mineralitet som kridt samt hav omringet af tydelige noter fra fadlagringen. Mest action i næsen ift. munden.

Krug Vintage 1995: feminin, balanceret champagne med blomstret udtryk og næsten lidt slikket næse. God syre. Rudbrød og lakrids. Smør. God til mad.

Krug Vintage 1998: Sødt brød. Og mere af det. Intens. Mineralsk. En smule rodfrugt i næsen. Smør igen. Holder ikke så længe i eftersmagen. Meget appetitlig.

Krug Collection 1989: Overraskende frisk og ung. Feminin og parfumeret à la Chanel No. 5. Skifter køn når du tager en tår, og bliver mandig og mere aggressiv med noter af gin og -krydderier. Krug kan bevare sin friskhed og/eller gemmes uhyggeligt længe.

Sandra Nanette Midholm Skriver