Alt om Vin Facebook Twitter Nyhedsbrev

Opslag


Den globale opvarmning kan få store konsekvenser for verdenens vinavlere
Klimaændringer forandrer verdens vinkort
Blandt verdens vinproducenter er der allerede i dag en oplevelse af at klimaændringerne kan smages i glasset. Vinverdenen kommer til at forandre sig forudser en række eksperter ifølge BBC.

Vinplanter er langt mere følsomme end eksempelvis ris og hvede. Visse sorter af vine har et meget snævert temperaturinterval for at give optimal kvalitet.

I Spanien oplever man ifølge Pancho Campo fra det Spanske vinakademi problemer med at opretholde friskheden i de mousserende Cava vine fra Penedes, hvorimod de mere varmetolerante Tempranillo druer fra Rioja, beliggende blot 300 km. vest for Penedes, i en årrække har opnået perfekt modning. Campo er dog bekymret for at stigende gennemsnitstemperaturer også kan vende udviklingen til det problematiske i Rioja.

Ledende tyske vinproducenter fortæller også om ændringer i vindyrkningen. De fortæller om tidligere modning, med ændret balance og dalende kvalitet til følge. Forskellige typer af råddenskab som man normalt kun oplever længere sydpå, nu også er kommet til Tyskland.

I Frankrig er der rapporter om tidligere og tidligere høst i eksempelvis Bourgogne, hvor man dyrker den følsomme Pinot Noir drue. Sukker og syrebalancen i vinene er forrykket.

De oversøiske lande har med deres mere liberale vinregler vist sig at være bedre til at omstille sig til de nye forhold, hvorimod man i Europa p.g.a. de mere restriktive vinlove har sværere ved at omstille sig. Eksempelvis er det svært at forestille sig at Bourgogne går fra at producere Pinot Noir til at producere mere varmekrævende sorter som eksempelvis Merlot og Cabernet Sauvignon. Eksperter forudser at de fine vine vil komme fra nye områder i fremtiden. Eksempelvis har man de senere år oplevet at Engelsk vin, især indenfor mousserende har produceret verdensklassevine.

Kan man forestille sig at Dansk vin vil kunne udvikle sig til international klasse i takt med klimaforandringerne? Vi beretter andetsteds her på siden om international hæder til Danske vine, og det er måske de første spæde tegn. På aov har vi taget kontakt til formanden for de danske vinavlere, Jean Becker, for at høre hans mening om klimaforandringerne. Jean er skeptisk overfor om klimaforandringerne er reelle, og selvom temperaturen skulle stige et par grader vil Danmark efter hans mening ikke egne sig til sorter som eksempelvis Pinot Noir. Det er der simpelthen ikke solskinstimer nok til i Danmark siger Jean. Vi ligger trods alt på den 60. breddegrad, og der er krav til et minimum af lysindfald fra solen for at lykkes med disse sorter. Jean forudser tværtom nogle ganske andre udfordringer for dansk vinavl ved eventuelle temperaturstigninger. Det vil bringe nye sygdomme til, og det vil muligvis give problemer med de sorter som vi allerede anvender i Danmark i dag. Sorterne der anvendes nu er nøje udvalgt til at trives i det danske klima. Opstår der ændringer, så skal vi nok ud at finde nye og egnede sorter slutter Jean Becker.

Her er man bedre stillet for ændringer i f.eks. Chile og Argentina. Her har man mulighed for at flytte sin produktion op i højden. Man kan således beholde det samme lysindfald, men flytte til lidt køligere egne.

Hvem ved, måske om 20 til 50 år, og hvis eksperterne får ret, så er det globale vinkort totalt forandret.