Alt om Vin Facebook Twitter Nyhedsbrev

Opslag


Tønderne brændes indvendigt for at fremhæve aromaerne i træet
Vidste du det? Egetræsfade
Vine lagret på egetræsfade er populære hos forbrugerne, i denne sammenhæng taler vi om de klassiske 225 liters "barriques".

En barrique er et meget sofistikeret stykke håndværk - og bødkerfadet har lange traditioner.

Først skal egetræet vælges. Som udgangspunkt er der stor forskel på om man vælger den Europæiske eg, eller den Amerikanske eg. Den Europæiske er tættere i strukturen, og giver mere afdæmpede og nuancerede aromaer til vinen, hvorimod den Amerikanske typisk giver et stærkt præg af vanillesødme til vinen.

De større bødkerfirmaer har ansat "spejdere", der drager ud i skovene og udvælger de egetræer som de mener har lige nøjagtig de egenskaber som det enkelte bødkerfirma efterstræber. Bemærk næste gang du går i skoven, hvordan mikroklimaaet omkring det enkelte egetræ er helt særpræget. Ved at vurdere dette mikroklima, kan man vurdere det enkelte egetræs egenskaber (træets garvesyre mm).

Når træet er kommet hjem og er kløvet, skal det lagres i ca. 2 år. Dette gøres bl.a. for at modne indholdet af garvesyren i træet.

Nu kan bødkeren så småt gå i gang med at samle stavene til de færdige tønder. Undervejs i processen brændes/toastes tønderne indvendigt. Man toaster tønderne for at opnå nogle af de aromaer vi godt kan lide ved vinen. Når man på denne måde rister tønderne opnår man lidt det samme som når man rister nødder på en pande, man fremhæver nogle af aromaerne. Aromaerne som vi typisk kender fra fadene er: ristet kaffe, mørk chokolade, tobak, vanille og krydderier.

Tønderne kan brændes mere eller mindre hårdt – som med ristet kaffe. Let brændte fade (light toasted/LT) giver lidt mildere aromaer end medium brændte (medium toast/ MT). De forskellige brændinger deles op i underkategorier, eks. MT-, MT og MT+.

Vinen ligger typisk på fad i et lille års tid. Når fadet har været brugt én gang, vil det som tommelfingerregel have afgivet 60-80% af sine aromaer til vinen. Derfor er der meget stor forskel på om en vin har ligget på nye eller brugte fade. Lidt populært kan man sige at det er lidt som med et tebrev. Første kop te er fuldgod, anden kop på samme tebrev kan gå an, tredje gang er der ikke meget tilbage. Det samme gør sig gældende med fadaromaerne, for første, anden og tredje gang et fad anvendes.

Et nyt egetræsfad lavet af Amerikansk eg koster ca. kr. 3000, Europæisk er noget dyrere og ligger i omegnen af kr. 4500,-.

Når et fad har været brugt 2-3 gange er det normalt afskrevet 100%, og det kan nu bruges som grillbord, til vinkælderen eller som regnvandsopsamler.
Mikkel
Spændende indlæg, er det ikke muligt at købe mindre fade end barrique´s ?
Og er vinen færdig "blended" af de forskellige druer når den kommer på fad?
Brøndby
Hej Mikkel,

Du kan sagtens købe mindre fade udført i samme kvalitet og på samme bødkerier som laver de store barriques på 225 liter. Jeg har erfaringer med at sælge 10-20-28-56-112 liter til danske vinbønder og destillatører. Vinen behøver ikke være færdig blended når den kommer på fad. Ved mindre fade bliver det endnu vigtigere at have ulagret vin at blende med efter fadlagringen. De små fade er vanskeligere at "styre" fadpåvirkningen af. Ring eller skriv hvis du vil vide mere.