Alt om Vin Facebook Twitter Nyhedsbrev

Opslag


Hurtigt overblik - Høstrapporter 2010 syd for ækvator
Hurtigt overblik

Argentina
Lavt udbytte, flot kvalitet

Chile
Lavt udbytte, lidt broget billede
Hvide sorter og Pinot Noir, forvent flotte vine
Cabernet Sauvignon, Syrah & Carmenere, vanskelige

Australien
Normalt udbytte
Meget broget billede af kvalitet, geografisk bestemt

New Zealand
Meget lavt udbytte
Forvent flotte vine fra de New Zealandske signaturdruer, Sauvignon blanc og Pinot Noir.

Sydafrika
Meget lavt udbytte.
Meget broget billede af kvalitet, alt efter druesort og høsttidspunkt.

Uddybende kommentarer

Argentina
En kølig vækstsæson med langsom og sen modning, der har givet frugtrige vine med lavt alkoholindhold og moden garvesyre. Lavt høstudbytte. 2010 betragtes af flere som den bedste høst siden 2002.
Udbyttet er generelt 20-25% under normalen.

Chile
2010 høsten kom til at stå I skyggen af de massive jordskælv der ramte Chile d. 27. februar, et tidspunkt hvor man normalt ville have begyndt høsten. En kølig blomstrings- og vækstsæson betød dog at høsten først for alvor gik i gang i slutningen af marts, det betød til gengæld at man logistisk havde fået styr på situationen efter de katastrofale skælv.

2010 høsten har budt på mange udfordringer, og der er forholdsvis stor spredning på resultatet af den kølige sæson. Vinene fra det i forvejen køligere Casablanca forventes sjovt nok at blive rigtig gode, da man i forvejen heroppe dyrker sorter som eksempelvis Sauvignon blanc & Pinot Noir, der trives i det køligere klima. Derimod har Cabernet Sauvignon, Syrah og til dels Carmenere haft vanskeligt ved at fuldmodne, og flere steder høstede man først disse sorter i maj (svarende til høst i November på den nordlige halvkugle).

Udbyttet er generelt 20-25% under normalen.

Australien
2010 tegner et meget broget billede for Australsk vin. Meget afhængig af de forskellige områder og de forskellige druesorter. I det sydlige Australien rapporter man generlet om en god høst, men en hedebølge under blomstringen har især påvirket udbyttet af Grenache, Cabernet Sauvignon og Chardonay. I Østaustralien oplevede man en jævnt god sæson, mens man vestpå fik højt udbytte og en meget varm og våd sensommer. Kvaliteten varierer meget efter om der blev høstet før eller efter regnen for alvor satte ind.
Høstudbytte omkring normalen

New Zealand
Kølig forsommer gjorde at frugtsætningen blev lav, og udbyttet er betydeligt under normalen, 30 til 50%. Sensommeren var til gengæld varm, og generelt rapporteres der om en meget sæson der har været meget nem for producenterne.
Sauvignon blanc har generelt fine tropefrugtaromaer, der tilskrives den varme sensommer, og de har stadig bevaret deres flotte syreniveauer. Det rapporteres at Pinot noir, p.g.a. den varme sensommer har dannet tykkere drueskind, og de derfor har mere farve end normalt, og har højere koncentration og mere struktur end normalt. Der er høje forventninger til disse vine.

Sydafrika
Også her er der et broget billede. Køligt forår, og kraftig vind under blomstringen har visse steder bevirket lavt udbytte, ca. 20% under normalen. Enkelte steder bevirkede forårsstormene endda at hele vinmarker mistede deres blomster.
For de hvide Chenin blanc, er der stor forskel på om de blev høstet før eller efter sensommerens hedebølge satte ind. Dem der høstede tidligt har en god livlig syre, hvorimod dem satsede på større modenhed, og dermed høstede senere kæmper med overmodne og flade vine.
For de rødes vedkommende var det en meget særpræget høst. Visse steder modnede Cabernet sauvignon og Syrah før end Merlot. Dette forklares med at udbyttet for Cabernet Sauvignion og Syrah var meget lavt, og druerne dermed modnede hurtigere.
Altså alt i alt et meget broget billede.