Alt om Vin Facebook Twitter Nyhedsbrev

Opslag


høst af korkeg
Den Portugisiske korkindustri under pres
Portugal producerer ca. 160.000 ton kork om året, hvoraf hovedparten går til vinidustrien. For bare få år siden var man i vinidustrien bekymret for at der skulle opstå mangel på kork. Skruelågets fremmarch har nu gjort at Portugals korkproducenter er begyndt at se sig om efter nye markeder. Ifølge Reuters eksperimenteres der med at anvende kork i flyproduktion. Især korkens lethed og lave brændbarhed gør det interessant at anvende kork i flyindustrien.

Lidt fakta om korkegen:
Det første lag kork, som egetræet producerer, bliver fjernet, når træet er mellem 30 og 50 år gammelt. Denne bark anvendes ikke til at fremstille propper, for den er alt for hullet. I stedet bruger man det til at lave isoleringsplader til husmure eller flydere til fiskenet. Derefter producerer træet et nyt lag bark, det vil sige et nyt lag kork. Man venter et par år, før man fjerner dette lag, så det kan få den rette tykkelse. Denne kork er blødere og anvendes udelukkende til fremstilling af propper. En korkeg kan leve i 300 år, men man bruger den kun så længe, den er mellem 50 og 130 år gammel. Den producerer kork cirka 10-12 gange i løbet af sit liv. En korkeg, der er 100 år gammel, kan nemt producere 100 kg kork.